Η επέλαση της Όμικρον 2 κρατά αυξημένα τα κρούσματα

koronoios test

Αυξημένα ήταν τα κρούσματα κορωνoϊού τις τελευταίες ημέρες, και δη μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, οπότε παρουσιάστηκε μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου με τις μολύνσεις να ξεπερνούν τα 20.000 ημερησίως.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τις τελευταίες μέρες «έχουμε μια υποτροπή, με αύξηση 2.500 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα και με αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από 1 (1.08)».

Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον 2, που αυτή τη στιγμή έχοντας πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αντικαθιστά ραγδαία την Ο.

«Πράγματι έχουμε μια υποτροπή (πρώτη εικόνα – βέλος) τις τελευταίες ημέρες με αύξηση 2.500 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα και με αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας πάνω από 1 (1.08)…..

Ποιά όμως μπορεί να είναι τα αίτια? Από τις αναλύσεις μας στο παρατηρητήριο επιδημιλογικών αναλύσεων αποδίδουμε τη μεγάλη ευθύνη στην Ο-2 που αυτή τη στιγμή έχοντας πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αντικαθιστά ραγδαία την Ο», σημειώνει.

Από τα τελευταία στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει ο ΕΟΔΥ προκύπτει ότι στην Ήπειρο καταγράφεται πλήρης επικράτηση της Όμικρον αλλά και σημαντική αύξηση της Όμικρον 2.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εβδομαδιαία ανάλυση που δημοσίευσε ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης παρατηρείται επιβράδυνση της συρρίκνωσης στη διασπορά του πανδημικού κύματος της Όμικρον.

Όσον αφορά τα μεταλλαγμένα στελέχη όπως αναμενόταν το στέλεχος Omicron 2 σταδιακά αυξάνει το ποσοστό της στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στην αποκλιμάκωση.

Από την 1 Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα στο Νομό Άρτας έχουν επιβεβαιωθεί 24 κρούσματα με μετάλλαξη Όμικρον εκ των οποίων τα οκτώ φέρουν την Όμικρον 2 ενώ δεν υπήρξε κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα.

Στη Θεσπρωτία εντοπίστηκαν οκτώ κρούσματα με Όμικρον και ένα με Δέλτα.

Στο Νομό Ιωαννίνων εντοπίστηκαν 30 κρούσματα με μετάλλαξη Όμικρον και μόλις τρία με μετάλλαξη Δέλτα.

Τέλος στο Νομό Πρέβεζας επιβεβαιώθηκαν 12 κρούσματα με μετάλλαξη Όμικρον και ένα με Όμικρον 2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ