Η επανακατασκευή του γεφυριού της πλάκας … ως πολιτιστικό χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές !!!

gefyri-plakas-prin

gefyri-plakas-prinΠολλές περιοχές πλήγησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα από την έντονη κακοκαιρία και τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν πληθώρα προβλημάτων στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Η ένταση των καιρικών φαινομένων και των ισχυρών βροχοπτώσεων συνεπικουρούμενες από τις αποφράξεις των ρεμάτων και των τάφρων απορροής των νερών είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί οικισμοί να κυρηχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν για προληπτικούς λόγους ακόμα και την εκκένωση κατοικημένων περιοχών στην Άρτα, όπως της Ακροποταμιάς, του Λουτρότοπου, του Νεοχωρίου και των Συκιών.

Ακραία καιρικά φαινόμενα και αποφράξεις ποταμών σημειώθηκαν και στην Ευρυτανία, ενώ ένα ολόκληρο χωριό αφανίστηκε με μιας από το χάρτη λόγω της ισχυρής καταιγίδας. Η καταστροφή του οικισμού συμπαρέσυρε όχι μόνο τις περιουσίες των κατοίκων, αλλά και τις μνήμες και τα βιώματά τους, τις παραδόσεις του τόπου και των ανθρώπων του απειλώντας μέσα σε λίγες μόνο ώρες την ιστορία ολόκληρης της περιοχής. Από τη μανιασμένη οργή της φύσης δεν έμεινε αλώβητο το γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα, ένα από τα λαμπρότερα ιστορικά γεφύρια όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Αμέτρητες οι αναφορές για το ιστορικό πετρόκτιστο γεφύρι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο για την καταστροφή.

http://www.apofraxeis4u.gr/blog/192-istoriko-xreos-i-apokatastasi-toy-gefyrioy-tis-plakas-sta-tzoumerka 

http://www.kathimerini.gr/801911/article/epikairothta/ellada/to-gefyri-epese-apo-thn-egkataleiyh 

apofraxeis-plakaΤο γεφύρι εξασφάλιζε στους κατοίκους τη δυνατότητα προσπέλασης της ορεινής και δύσβατης περιοχής των Τζουμέρκων, καθώς και του ποταμού Άραχθου διευκολύνοντας τις μεταφορές και τις μετακινήσεις τους. Πρόκειται, κατά κοινή ομολογία, για το μεγαλύτερο και ομορφότερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, τρίτο σε ομορφιά ανάμεσα στα γεφύρια της Ευρώπης, έργο του πρωτομάστορα Κωνσταντίνου Μπέκα και των συντρόφων του. Από το 1866 έως σήμερα αποτέλεσε μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής τέχνης προκαλώντας το θαυμασμό για την τεχνική επιδεξιότητα και κατάρτιση όσων εργάστηκαν για την αποπεράτωσή του.

Μετά την ολοκλήρωση της Επανάστασης ο ποταμός Άραχθος αποτέλεσε φυσικό σύνορο της απελευθερωμένης Ελλάδας με την άλλοτε κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στο σημείο αυτό της συνοριακής γραμμής λειτούργησε το 1880 τελωνειακός σταθμός για τον εκτελωνισμό προϊόντων που διακινούνταν ανάμεσα στη σκλαβωμένη ακόμα Ήπειρο και την ελεύθερη Ελλάδα.
Στο ορεινό ανάγλυφο της περιοχής βρήκαν καταφύγιο πολλοί αντιστασιακοί που αγωνίστηκαν για την ελευθερία αποτινάσσοντας το ζυγό του κατακτητή… Κατά την περίοδο της κατοχής το γεφύρι υπέστη σημαντικές φθορές από τις γερμανικές δυνάμεις, ενώ σημαντικό ιστορικό γεγονός αποτέλεσε το Σύμφωνο της Πλάκας-Μυρόφιλου στις 29 Φεβρουαρίου του 1944 που είχε ως στόχο τη εκεχειρία ανάμεσα στις αντιστασιακές οργανώσεις Ε.Λ.Α.Σ και Ε.Δ.Ε.Σ.

Απαράμιλλο μνημείο της ελληνικής ιστορίας στεκόταν με υπερηφάνεια και προσμονή υπομένοντας καρτερικά τα δεινά, λαχταρώντας την ώρα της λευτεριάς, αλλά και διδάσκοντας τις νέες γενιές τις αξίες και τα ιδανικά του ελληνικού έθνους…
Αν και γνώρισε δύσκολες για τον τόπο ιστορικές καμπές το γεφύρι άντεξε τα χτυπήματα του χρόνου και της φθοράς των αποφράξεων, της ανεπαρκούς συντήρησης και επιβίωσε μέχρι τα νεότερα χρόνια αποτελώντας πόλο έλξης τουριστών, αλλά και καύχημα για τον τόπο μας, μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας που δικαιολογημένα αποκαλείται η “Ακρόπολη” της Ηπείρου.

Ωστόσο, όσα δεν κατόρθωσε στο πέρασμά του ο χρόνος και η πολυτάραχη ελληνική ιστορία, τα κατάφεραν εν μια νυκτί τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η απρονοησία των υπευθύνων φορέων. Παραλείψεις χρόνων, που αφορούν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στη θωράκιση των αστικών, ημιαστικών και αγροτικών περιοχών με μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, είχαν ως αποτέλεσμα οι έντονες καιρικές συνθήκες να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας…

Εξαιτίας της μοναδικής του ιστορικής και αισθητικής αξίας η είδηση της κατάρρευσής του προκάλεσε μεγάλη θλίψη και ανησυχία σε όλους τους Έλληνες που απαιτούν από τις αρμόδιες αρχές την αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας αμέσως μετά το πέρας των έντονων φαινομένων. Η αποκατάσταση της ιστορικής μας ταυτότητας και η παράδοσή του γεφυριού στις επόμενες γενιές και η ιστορική του συνέχεια αποτελεί χρέος όλων μας, ιερή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές…

Πηγή: apofraxeis4u

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ