Η «έκρηξη» του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων

senteles

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές δεν ανήκει στην κατηγορία των αυτοδιοικητικών που συγκρούονται ή προκαλούν ένταση άνευ λόγου και αιτίας!

Πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση, σπάνια θα απασχολήσει την προσωπική του σελίδα στο Facebook με τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, της προβολής ή της αυτοπροβολής.

Έτσι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δημόσια τοποθέτηση στην οποία προχώρησε μετά την συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ και την έγκριση της μελέτης και των όρων δημοπράτησης του διαγωνισμού για την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Ένας διαγωνισμός που αφορά στα επόμενα δέκα χρόνια και με προϋπολογισμό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 37 εκατομμύρια!

«Κάθε επιπλέον ευρώ στη διαχείριση των σκουπιδιών μετακυλύετε μέσω των ανταποδοτικών στον δημότη», σημειώνει ο κ. Σεντελές και παραθέτει ορισμένα από τα τεκταινόμενα της συνεδρίασης η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης και ως εκ τούτου δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να την παρακολουθήσουν τα μέσα ενημέρωσης ή οι πολίτες.  

Αναφέρει λοιπόν τα ακόλουθα ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων:

Μέσα από τη γενικότερη συζήτηση αλλά και την τοποθέτηση του Δημάρχου Δωδώνης και Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστου Ντακαλέτση αποδείχτηκε ότι τόσο στη μελέτη, όσο και στη διακήρυξη μπορεί και πρέπει να γίνουν πολλές βελτιώσεις, τόσο στα οικονομικά στοιχεία, όσο και στα διαδικαστικά, με στόχο τη μείωση του προϋπολογισμού, τη μείωση της δυνατότητας ενστάσεων επί της μελέτης και της διακήρυξης, την αύξηση του ανταγωνισμού και γενικά την αρτιότητα των στοιχείων της μελέτης και του διαγωνισμού ενός τόσο σημαντικού έργου.

Με βάση τα παραπάνω, οκτώ μέλη του Δ.Σ. ζητήσαμε την αναβολή της συζήτησης του θέματος, ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανεξέτασης της Μελέτης και των όρων δημοπράτησης, να ενσωματωθούν οι βελτιώσεις, που επισημάνθηκαν αλλά και όσες επίσης αναλυτικότερα θα μπορούσαν εγγράφως να καταθέσουν οι φορείς και στη συνέχεια να επανέλθει.

Η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ επέλεξε να συζητηθεί το θέμα, το οποίο και ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς όσοι διατυπώσαμε ενστάσεις απείχαμε της ψηφοφορίας.

Θλιβερή και κατώτερη των περιστάσεων ήταν η στιγμή όπου, αφού ο κ. Ντακαλέτσης παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ανάδειξη του αναδόχου του έργου δεν θα γίνει με κριτήριο τη μεγαλύτερη έκπτωση, αλλά η μελέτη προβλέπει ως κριτήριο τη «βέλτιστη σχέση ποιότητας και τιμής» σε ποσοστό 70% (τεχνικά χαρακτηριστικά) – 30% (έκπτωση), που μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο μέσω της βαθμολόγησης, στο 80-20 ή ακόμα και παραπάνω, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως με υποκειμενικό τρόπο θα καθορίσει η Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού τη βαθμολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του φακέλου του κάθε υποψήφιου αναδόχου, τα οποία χαρακτηριστικά θα καθορίσουν και την τελική επιλογή του αναδόχου, άρχισε ένα “παζάρι” ποσοστών, που χωρις καμία αιτιολόγηση και  καμία επιστημονική τεκμηρίωση, “έκλεισε” τελικώς στο 50 – 50 !

Η όσο το δυνατόν γρηγορότερη λειτουργία των ΣΜΑ είναι αγωνία όλων μας. Θα προσθέσω μάλιστα ότι η αγωνία των ορεινών απομακρυσμένων Δήμων των Ιωαννίνων δεν εξαντλείται μόνο στη λειτουργία των  ΣΜΑ της περιφερειακής τους ενότητας, αλλά και όλων των υπολοίπων, διότι οι Δήμοι αυτοί μεταφέρουν ήδη τα σκουπίδια τους πολλά χιλιόμετρα μέχρι το Ελευθεροχώρι, τη στιγμή που άλλοι, πιο κοντινοί στον προορισμό αυτό Δήμοι δεν το κάνουν, περιμένοντας τη λειτουργία του ΣΜΑ τους. Ας μην ξεχνούν όμως ότι το κόστος της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, η οποία, και εξ αυτού του λόγου, δεν καλύπτεται, το πληρώνουμε όλοι οι Δήμοι. Λειτουργία επομένως των ΣΜΑ ακόμη και αύριο, αν είναι δυνατόν, αλλά με μελέτη και διαδικασίες που θα επιφέρουν το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τους δημότες μας, οι οποίοι και θα κληθούν να το πληρώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ