Η εκλογική βραδιά θα τελειώσει στις 21:00

kalpes

Στην οργάνωση μιας εκλογικής βραδιάς- εξπρές , όσον αφορά τον χρόνο αναμονής για την ανακοίνωση των ποσοστών των κομμάτων αλλά και των «σταυρών» που θα λάβουν οι υποψήφιοι βουλευτές, προσβλέπει το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο.

Πολύ πριν ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ότι οι εκλογές -με το σύστημα της απλής αναλογικής- θα γίνουν στις 21 Μάη, είχαν γίνει ουκ ολίγες «πρόβες εκλογών», βασιζόμενες σε ένα νέο πλάνο, πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό, τόσο για τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων στον κεντρικό υποδοχέα του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και για την ταχύτατη μετάδοσή τους, σπάζοντας προηγούμενα «ρεκόρ». Το «κλειδί» των σημαντικών αλλαγών βρίσκεται στην ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας, που εξασφαλίζει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πολύ νωρίτερα από τον συνηθισμένο χρόνο.

«Όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με tablets, σε αντίθεση με το 2019 που μόνο στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στο 30% των εκλογικών τμημάτων είχαν συσκευές άμεσης μετάδοσης του αποτελέσματος», υποστηρίζουν οι αρμόδιοι προσθέτοντας ότι ακόμη και για τα απρόοπτα θα υπάρχουν κινητά τηλέφωνα. Το επιπλέον και εξαιρετικά κρίσιμο βήμα στην αλυσίδα των βημάτων που θα ακολουθήσουν είναι ότι όλες οι φορητές συσκευές – σύμφωνα με πληροφορίες – θα είναι εφοδιασμένες με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT), ώστε η καταγραφή των ψήφων και των σταυρών να πηγαίνει απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών. «Στο οργανωτικό επίπεδο υπάρχουν οι μέγιστες δυνατές ασφαλιστικές δικλείδες για την απρόσκοπτη και επιτυχή διενέργεια των εκλογών», λένε δε στελέχη του υπουργείου περιγράφοντας το κάθε ένα βήμα χωριστά.

Με βάση το σχέδιο η εκλογική βραδιά θα έχει …τελειώσει στις 21:00, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης αποτελέσματος για το 80% της επικράτειας. Η προσομοίωση που έχει γίνει, δείχνει ότι λίγο νωρίτερα, στις 20:00 το βράδυ, θα μεταδοθεί το αποτέλεσμα στο περίπου 25%+ της επικράτειας. Οι κάλπες δηλαδή που θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα θα έχουν «σκαναριστεί» πανελλαδικά σε ελάχιστο χρόνο απ’ ο,τι στο παρελθόν, ώστε να λήξει νωρίς το θρίλερ της αναμονής και για τους υποψήφιους βουλευτές. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών, εκτιμούν ότι μέχρι τα μεσάνυχτα θα έχει αποτυπωθεί εν πολλοίς και η εικόνα της σταυροδοσίας, δηλαδή οι πρωτιές και η σειρά κατάταξης των υποψηφίων βουλευτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ