Η δύναμη των κομμάτων, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Με ποσοστό που πλησιάζει το 40% (39,8 με ενσωμάτωση στο 93% των εκλογικών τμημάτων) η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στην κυβέρνηση έχοντας μάλιστα την αυτοδυναμία για πρώτη φορά από το 2010 όταν άνοιξε ο κύκλος των μνημονίων και των σκληρών μέτρων που δοκίμασε τις αντοχές των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη συντριβή καθώς συγκεντρώνει το 31,5% των ψήφων. Η κάλπη έβγαλε ενισχυμένο τον δικομματισμό, μετά από αρκετά χρόνια. Το ΚΙΝΑΛ είναι τρίτη δύναμη με το φτωχό ποσοστό του 8% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%. Στη Βουλή βρίσκονται δύο νέα κόμματα, το ΜΕΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση.

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΚΙΝΑΛ 22, το ΚΚΕ 15, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 θα έχει εννέα βουλευτές.

Η ορκωμοσία του νέου Πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στη μία το μεσημέρι και αναμένεται να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Την επόμενη ημέρα το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ορκιστεί, για να ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η Βουλή θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου.

Θα ακολουθήσει η εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων, για να πάρει σειρά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Από τις 21 Ιουλίου και μετά, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων.

Κοντά στην προεδρία της Βουλής φαίνεται να είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας. Από τους παλαιότερους και πιο έμπειρους κοινοβουλευτικούς της Ν.Δ., ο κ. Τασούλας έχει μετριοπαθές προφίλ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ψήφισή του και πέραν των βουλευτικών εδράνων της Ν.Δ., ενώ ήταν εισηγητής της Ν.Δ. στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και γνωρίζει καλά το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ