Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

diethnis-hmera-mouseiwn-2023-feat

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου σας ενημερώνουμε ότι τα Μουσεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής, Μουσείο Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο, Μουσείο Εκμαγείων και Διδακτικών Συλλογών) θα συμμετέχουν στον εν λόγω εορτασμό.

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Στο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των Μουσείων και των συλλογών τους, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώνει στις 18 Μαΐου 2023  τις ακόλουθες δράσεις, με ελεύθερη είσοδο:

09.00 π.μ. – 12.00 μ.μ. Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στα Μουσεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μαθητές/-τριες των Γυμνασίων της πόλης  (κατόπιν συνεννόησης με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση)

12.00 μ.μ. έως τις 15.00 μ.μ. Ξενάγηση στα μουσειακά εκθέματα για το ευρύ κοινό (είσοδος ελεύθερη).

Παράλληλες Εκπαιδευτικές Δράσεις

1.            09.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» (09.00 π.μ.-12.00 μ.μ. για μαθητές/-τριες των Γυμνασίων της πόλης και 12.00 μ.μ.-15.00 μ.μ. για το ευρύ κοινό).

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με σκοπό την ολόπλευρη καλλιέργεια και το ξύπνημα των αισθήσεων και της δημιουργικότητας των πολιτών μέσα από τη βιωματική επαφή τους με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών (Braille).

2.            10:00 π.μ. έως 11:30 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και στο Φουαγιέ για μαθητές/-τριες των Γυμνασίων της πόλης και το ευρύ κοινό.

Διαδραστική παρουσίαση μουσειοσκευών και ψηφιακών μουσείων από  φοιτητές/τριες του Π.Τ.Ν. για την Αειφορία, η οποία διοργανώνεται από την Ερευνητική Μονάδα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, @fise group (Διοργανώτριες: Αθηνά Κορνελάκη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, ΠΤΝ και Ελένη Κολοκούρη, ΕΔΙΠ, ΠΤΝ).

3.            Καταγραφή της βιοποικιλότητας σε τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς στο παραλίμνιο και στο Κάστρο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης για  μαθητές/-τριες των Γυμνασίων της πόλης και το ευρύ κοινό.

Μαθητές/-τριες και πολίτες συμμετέχουν στην καταγραφή της βιοποικιλότητας σε δύο περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό και πολιτιστικό κάλλος σε μια δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023. Ως εργαλείο για την καταγραφή θα χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή iNaturalist για smartphones. Το iNaturalist αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές για την αναγνώριση και καταγραφή των ειδών και προσφέρει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εφαρμογών, που είναι το κοινωνικό της δίκτυο (www.inaturalist.org). To iNaturalist είναι μία από κοινού πρωτοβουλία της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια και του National Geographic. Στην Ελλάδα το iNaturalist υποστηρίζεται από τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση ISEA και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Πιο συγκεκριμένα, μαθητές/-τριες και πολίτες καλούνται να συμμετέχουν σε καταγραφή της βιοποικιλότητας α) στο παραλίμνιο της Παμβώτιδας και μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων ή/και β) στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης με τη χρήση του κινητού τους και μέσω της ευρέως διαδεδομένης εφαρμογής iNaturalist. Η ενημέρωση και βασική εκπαίδευση στη χρήση της εφαρμογής θα γίνει μέσα από τη σελίδα Dodoni Bioblitz στο facebook (https://www.facebook.com/Dodoni-Bioblitz-106832909047403)  με σχετικά βίντεο. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθήσουν τη σελίδα, να κατεβάσουν τη δωρεάν εφαρμογή στο κινητό τους και να κάνουν εγγραφή στο project Δωδώνη – Dodona (εναλλακτικά μέσω διαδικτύου στη σελίδα https://www.inaturalist.org/projects/dwdwnh-dodona) και στο Ioannina Castle (https://www.inaturalist.org/projects/ioannina-castle) μέσα από το iNaturalist. Η καταγραφή στη Δωδώνη θα γίνει στις ώρες λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, στον χρόνο και ρυθμό του κάθε πολίτη την ώρα της επίσκεψης. Και τα δύο προγράμματα ήδη τρέχουν. Η δράση διοργανώνεται από την Ερευνητική Μονάδα Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, @fise group (Διοργανωτές: Κατερίνα Πλακίτση, Καθηγήτρια ΠΤΝ, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης, Π.Ι., Ποτσίκας Μιχάλης, Υποψήφιος Διδάκτωρ, ΠΤΝ, Προύσκα Κωνσταντίνα, Υποψήφια Διδάκτωρ, ΠΤΝ, Ευθυμίου Γεώργιος, Υποψήφιος Διδάκτωρ, ΠΤΝ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ