Οι δεκατρείς αλλαγές στη νέα φορολογική δήλωση

KATIS_NΓράφει: Νίκος Καττής Οικονομικός Επιθεωρητής

Φόρους – φωτιά και πολλαπλάσια αυξημένους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 με την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων.
Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, η αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι αυξήσεις έως και 100% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα που συνεπάγονται επιβαρύνσεις ακόμη και για όσους δεν έχουν κανένα εισόδημα , το «ψαλίδισμα» ( επιεικώς ) στο μισό στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και η κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων και του « πέναλτι» αν δεν συγκεντρώσεις τον απαιτούμενο αριθμό για θεμελίωση αφορολογήτου ανεβάζει στα ύψη το φορολογικό «λογαριασμό» για εκατομμύρια φορολογούμενους.


Ο αριθμός των φορολογούμενων που θα λάβουν φέτος επιστροφή φόρου θα είναι ελάχιστος, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος φέρνουν μεγάλες επιβαρύνσεις για όλους. Ο χρόνος για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων άρχισε να μετράει ήδη αντίστροφα και το νέο έντυπο Ε1 είναι έτοιμο να αποσταλεί στους φορολογούμενους που υπέβαλλαν τη δήλωση πέρυσι μέσω Δ.Ο.Υ. και όχι ηλεκτρονικά.
Ένα έντυπο που σχεδιάστηκε με δεκατρείς (13)αλλαγές που θα συμπληρωθεί και θα υποβληθεί φέτος από περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι.

Και όποιος περιμένει να « πιάσει δεκατριάρι » όπως πέρυσι ατύχησε γιατί το κράτος (μετά το περσινό « κάζο» με τις αποδείξεις) σχεδίασε για τον εαυτό του φέτος «το δεκατριάρι»

Ειδικότερα στο έντυπο έχουν γίνει οι εξής αλλαγές, άλλες εξόχως σημαντικές για όλους και άλλες με ενδιαφέρον για λίγους ή καθαρά τεχνοκρατικές :

1. Στον πίνακα 2: Καταργήθηκε ο κωδικός 027-028 που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. (Στατιστική αξία είχε ούτως ή άλλως).

2. Επίσης στον πίνακα 2 έχει προστεθεί νέος κωδικός 017- 018 τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά. Για τους φορολογούμενους αυτούς ισχύει το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ, εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό. Αν το ετήσιο εισόδημα των φορολογούμενων ηλικίας έως 30 ετών είναι μεγαλύτερο των 9.000 ευρώ, τότε εφαρμόζεται το «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και πληρώνουν περισσότερο φόρο.

3 Επίσης απαλείφθηκε η ένδειξη 019-020 δίπλα από την οποία ο φορολογούμενος δήλωνε εάν κατά το προηγούμενο έτος ήταν νέος επιτηδευματίας ηλικίας κάτω των 35 ετών και τα καθαρά του κέρδη ήταν χαμηλότερα των 30.000 ευρώ. Για κάθε φορολογούμενο αυτής της κατηγορίας ίσχυε για το 2010 απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος. Η απαλλαγή αυτή καταργήθηκε αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2011, οπότε απαλείφθηκε και η σχετική ένδειξη από το έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

4. Στον πίνακα 3: Περικόπτεται σημαντικά η μείωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67%, οι οποίοι συμπληρώνουν τον κωδικό 001-002. Το συνολικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται περιορίζεται από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ και δεν αφαιρείται πλέον από το εισόδημα, αλλά προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο. Με τον τρόπο αυτό, το μειωμένο από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται δεν εκπίπτει πλέον από το πάνω μέρος του εισοδήματος του φορολογούμενου, όπου οι συντελεστές φόρου μπορεί να είναι υψηλοί και το όφελος της έκπτωσης μεγάλο, αλλά από το κάτω μέρος του εισοδήματος, όπου ο συντελεστής φόρου είναι χαμηλός.

5. Στον πίνακα 4: Στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα έχει προστεθεί ο κωδικός 515-516 στις οποίες αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ελευθέριο επάγγελμα.

6. Στον πίνακα 5: Στα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν τις κατοικίες (κύρια, εξοχική, δευτερεύουσες) έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών. Πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων, καθώς θα εμφανίσουν στην εφορία κατοικίες με μεγαλύτερη επιφάνεια και κατά συνέπεια θα έχουν μεγαλύτερο τεκμήριο.

7. Στον πίνακα 6: Έχουν μεταφερθεί από τον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων οι κωδικοί (735-736 και 737-738) που αφορούν στην αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών και κατασκευή πισίνας λόγω αναστολής εφαρμογής του «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν το 2011 για την αγορά ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών αλλά δεν θα ελεγχθούν για το «πόθεν έσχες». Προσοχή! Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που κατέβαλαν το 2011 οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση του δανείου θεωρούνται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και προστίθενται στις υπόλοιπες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

8. Προστέθηκε ο κωδικός 657-658 στο οποίο οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αποζημίωση λόγω απόλυσης, εφάπαξ).

9. Στον πίνακα 7: Έχει απαλειφθεί ο κωδικός 041-042 που αφορούσε τη δαπάνη δικηγόρου μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου. Τα ποσά που δαπανούν οι φορολογούμενοι για δικηγορικές αμοιβές υπολογίζονται στις δαπάνες με αποδείξεις που μετράνε για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου.

10. Νέος κωδικός 075-076 για τις δωρεές χρηματικών ποσών στο «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του δημοσίου χρέους» ( προσπάθεια να γεμίσει το πηγάδι με κουταλάκι ).

11. Έχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων. Ανεξάρτητα λοιπόν από την ημερομηνία σύναψης του δανείου οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν στον κωδικό 063-064 τους τόκους που κατέβαλαν το 2011 καθότι η έκπτωση είναι ενιαία και άσχετη με το χρόνο λήψης του δανείου .

12. Προστέθηκαν νέοι κωδικοί 077-078 που αφορούν ειδικά όσους επιχειρηματίες καταβάλλουν μισθώματα στην περιοχή «Γεράνι» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, (έκπτωση έως 80% των δαπανών αποκατάστασης).

13. Νέοι κωδικοί 033- 034- 035- 036 που καταγράφονται οι δαπάνες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

Γίνεται αντιληπτό πως τα πράγματα φέτος γίνονται πολύ δύσκολα και θα είναι τέτοια η επιβάρυνση που τα περσινά εκκαθαριστικά θα μοιάζουν «όνειρο μακρινό » , και χωρίς να αναλύσουμε τις επιπτώσεις από τα τεκμήρια που θα ισχύσουν και τη μείωση του αφορολογήτου , αλλά και την αλλαγή στον τρόπο που μετράνε οι αποδείξεις ,για τα οποία θα επανέλθω αναλυτικά όσο θα πλησιάζουν οι καταληκτικές ημερομηνίες για τη δήλωση προκειμένου να ξέρουμε όλοι και να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες νόμιμης άμυνας . Πάντως με τέτοια πρωτόγνωρα μέτρα δεν ξέρω μήπως να ληφθεί μέριμνα μαζί με το φάκελο της εκκαθάρισης να μας στείλουν και κανένα φάρμακο για πρώτες βοήθειες από εγκεφαλικά , εμφράγματα κ.ο.κ κι ας είναι και από τα γεννόσημα. Φαίνεται πως οι κρατούντες δεν το έχουν καταλάβει ότι την «αγελάδα την αρμέγουν » δεν « την σκοτώνουν να φάνε το κρέας» . Με τέτοια λανθασμένη συνταγή να φορολογείται ότι μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους , καλή και πολλή δύναμη να έχουμε να αντέξουμε συμπατριώτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ