Η Άρτα τίμησε την Πολιούχο της!

agia teodora

Με επισημότητα και λαμπρότητα η Άρτα τίμησε την Πολιούχο της Αγία Θεοδώρα. Ο Ιερός Ναός που είναι αφιερωμένος στην Αγία κατακλύστηκε από κόσμο και στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της εικόνας και των σεπτών λειψάνων.

Η Θεοδώρα έζησε στα χρόνια του ένδοξου Δεσποτάτου της Ηπείρου, και μάλιστα ήταν σύζυγος του Δεσπότη Μιχαήλ του Β’ Αγγέλου Κομνηνού.

Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 1212-1214 μ.Χ. στα Σέρβια της Κοζάνης. Στα 17 της χρόνια παντρεύτηκε τον Μιχαήλ Κομνηνό και εγκαταστάθηκαν στην Άρτα, έδρα του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Η Θεοδώρα γνωρίζει την πόλη της Άρτας και σταδιακά με το έργο της γίνεται πολύ αγαπητή από το λαό.

Μετά από καιρό όμως και κυοφορούσε το πρώτο της παιδί ο Μιχαήλ την έδιωξε από το παλάτι και η ίδια βρήκε καταφύγιο αρχικά στη Βλαχέρνα και αργότερα στο Κορφοβούνι.

Εκεί μεγάλωνε το παιδί της.. Ο Μιχαήλ μετανιωμένος την αναζήτησε και την έφερε πάλι στο παλάτι.

Έφεραν στον κόσμο άλλα πέντε παιδιά.

Ο δε Μιχαήλ, για να δείξει τη μετάνοιά του για όσα προξένησε στη γυναίκα του, έκτισε εκκλησίες και μοναστήρια. Μαζί με τη Θεοδώρα έκτισαν το μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς, το ναό της Παντάνασσας, κοντά στη Φιλιππιάδα, το μοναστήρι του Σωτήρος Χριστού στο Γαλαξείδι της Στερεάς Ελλάδας, την Παναγία στο χωριό Βλαχέρνα και το ναό του Αγίου Γεωργίου, στη θέση που είναι τώρα ο ναός της Αγίας Θεοδώρας.

Μετά το θάνατο του Μιχαήλ η Θεοδώρα γίνεται μοναχή. Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών και για τον θάνατό της θρήνησε όλος ο λαός της Άρτας

Η εκκλησία τιμά την μνήμη της στις 11 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ