Η Άρτα θυμάται και τιμά!

KOMMENO24 Μάρτη του 1944. Η Εβραϊκή Κοινότητα της Άρτας ξεριζώνεται βίαια από τους Γερμανούς και εξοντώνεται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το τραύμα και η μνήμη.
Ο Δήμος Αρταίων και ο Μ/Φ Σύλλογος « ΣΚΟΥΦΑΣ » επιμένουν να θυμούνται. Ξεδιπλώνουν τις μαύρες σελίδες της ιστορίας και λένε τον πόνο φωναχτά. Γυρίζουν πίσω στο χρόνο και ιστορούν αυτά που κοντεύουμε να ξεχάσουμε ή – ακόμη χειρότερα – ξεχάσαμε .

Για τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, τους φίλους, τους σύντροφους στον πόλεμο, για τη μισαλλοδοξία και την « τελική λύση », για τη φρίκη που δεν κουβεντιάζεται στα σκοτεινά βαγόνια χωρίς νερό, νύχτες και νύχτες, για το Άουσβιτς και το Μπιρκενάου.

Το Σάββατο 17 Μάρτη του 2012, στην Αίθουσα του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ » στις 19.30 θα γίνει ένα οδοιπορικό μνήμης για να τιμηθούν οι Αρτινοί Εβραίοι μάρτυρες του Ολοκαυτώματος. Η αρχή σε ένα μικρό φόρο τιμής σ’ αυτούς, που -μαζί με εκατομμύρια άλλους- εξολοθρεύθηκαν αναίτια και ανελέητα.
Οι κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗΣ, κ. ΙΣΑΑΚ ΜΙΖΑΝ επιζών των στρατοπέδων της φρίκης, η κ. ΑΝΧΕΛΑ-ΜΑΡΙΑ ΑΡΜΠΕΛΑΕΖ δημοσιογράφος, αποσπάσματα από τα βιβλία Ιμαρέτ του Γ. Καλπούζου και Κάποτε στην Άρτα του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη και το Μαουτχάουζεν σε μουσική του Μ. Θεοδωράκη και στίχους Ι. Καμπανέλλη θα ξετυλίξουν το κουβάρι της μνήμης..
Να θυμόμαστε. Να θυμόμαστε κι ας πονάμε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ