Η Άρτα θέλει να «αγκαλιάσει» τον Άραχθο με έργα άνω των 100 εκατομμυρίων!

antiplimmirika erga arta

Μπορεί να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Άρτα και ο Άραχθος να ενσωματωθεί στην πόλη, την καθημερινότητα των πολιτών και στην αναπτυξιακή της προοπτική;

Θεωρητικά μπορεί.. Υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα αποφασίσει την μελέτη να την κάνει πράξη και να διαθέσει ένα ποσό άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ!

Η Άρτα τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει υποστεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Από τα πιο έντονα ήταν αυτά του 2015 και του 2018.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αντιπλημμυρική προστασία συζητήθηκε επί μακρόν στο Δημοτικό Συμβούλιο προκαλώντας μάλιστα αρκετές εντάσεις με το σενάριο που προκρίνει.

Οι μελετητές εξέτασαν τέσσερα εναλλακτικά σενάρια που αποτελούν συνδυασμό από σήραγγες και διώρυγες καθώς και αναχώματα. Το πρώτο που θεωρητικά ήταν το πλέον ιδανικό σκοντάφτει στην ύπαρξη διατηρητέου κτίσματος.

Το τέταρτο σενάριο που προκρίνεται από τους μελετητές περιλαμβάνει ένα μεγάλο δίκτυο έργων ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα έργα έχουν το πλεονέκτημα να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις.

Αυτό ωστόσο που προκάλεσε αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι στην επονομαζόμενη ευρεία κοίτη του ποταμού οι μελετητές αποκλείουν την επέκταση του σχεδίου πόλης όπως επίσης και την ανέγερση κτιρίων όπως ξενοδοχεία ή καταστήματα εστίασης.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι έργα ανάπλασης και η ανάπτυξη διάφορων υπαίθριων δραστηριοτήτων.

«Την ευρεία κοίτη θα πρέπει να την σεβαστούμε. Δεν μπορούμε να δώσουμε σχέδιο πόλης, δεν είναι σωστό να δοθούν άδειες για οικοδομές στην περιοχή αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του μελετητικού γραφείου.

Ο Δήμαρχος Άρτας στην τοποθέτησή του αντέδρασε έντονα τονίζοντας ότι δεν δέχεται το γεγονός ότι η μελέτη δεν δίνει καμία αναπτυξιακή προοπτική στην πόλη.

«Δεν δέχομαι ότι ένα διατηρητέο το οποίο είναι εγκαταλειμμένο βάζει φρένο στην καλύτερη λύση. Δεν δέχομαι μία μελέτη που δεν δίνει αναπτυξιακή προοπτική στην Άρτα. Το μέλλον της περιοχής δεν μπορεί να εξαρτάται από τα χρήματα. Χρήματα μπορούν να βρεθούν και πρέπει να βρεθούν… Εμείς δεν θα ξεπουλήσουμε την Άρτα με λύσεις που σηματοδοτούν το μέλλον» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.

Η διαδικασία για την μελέτη είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια από το Υπουργείο Υποδομών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συζήτηση έγινε επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και όχι στο στάδιο της εκπόνησης και της επιλογής λύσεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας δια του Δημάρχου κατέθεσε μία σειρά προτάσεων θέτοντας ουσιαστικά ως όρο την υιοθέτηση του πρώτου σεναρίου που προβλέπει την κατασκευή δίδυμης σήραγγας και την επέκταση του σχεδίου πόλης.

Παράλληλα πρότεινε να υιοθετηθεί μία σειρά υφιστάμενων μελετών και διάφορες υφιστάμενες εγκαταστάσεις και δράσεις στην ευρεία κοίτη.

Η ΜΠΕ για τα αντιπλημμυρικά θα συζητηθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο θα έχει και ουσιαστικό λόγο επί αυτής.

Επίσης απόψεις θα καταθέσει και η ΔΕΗ η οποία έχει στην ευθύνη της την λειτουργία των δύο υδροηλεκτρικών στο Πουρνάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ