Η αποθέωση της προχειρότητας με τα σπάργανα!

«To παραδοσιακό έθιμο της περιοχής μας “Τα σπάργανα του Χριστού” αναβιώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στις 6 το απόγευμα, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας. Σας καλούμε όλους, στην Πλατεία Πύρρου, να δοκιμάσετε σπάργανα και να ανταλλάξουμε ευχές»!

Αυτή ήταν η ανακοίνωση που έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στα μέσα ενημέρωσης για μία εκδήλωση που θα γινόταν λίγες ώρες αργότερα.

Η αναβίωση ενός εθίμου, του πιο χαρακτηριστικού της Ηπείρου, σίγουρα έδειχνε πολύ ενδιαφέρουσα!

Τα σπάργανα, φτιάχνονται συνήθως την Παραμονή των Χριστουγέννων. Μία μαυρόπλακα τοποθετείται πάνω στην πυροστιά.. Η φωτιά δυνατή στην αρχή για να κάψει η πλάκα. Κι όταν αυτό γίνει τότε πέφτει κουταλιά- κουταλιά το κουρκούτι και ψήνεται. Οι τηγανίτες, όπως τις αποκαλούν σε πολλά χωριά συγκεντρώνονται όλες μαζί. Στην συνέχεια σιροπιάζονται με μέλι, καρύδια και σταφίδες.

Υλικά που διέθεταν τα νοικοκυριά ακόμη και σε περιόδους μεγάλης φτώχειας, ικανά όμως να δώσουν ένα πεντανόστιμο γλυκό.

Αυτό λοιπόν θα αναβίωνε στην κεντρική πλατεία.

Μόνο που η φωτιά –το τζάκι- αντικαταστάθηκε από γκάζι.. Η μαυρόπλακα από ένα κοινό τηγάνι.. Και το σιρόπιασμα, από μέλι που απλά έπεφτε πάνω στις… κρέπες!

Αν κάτι χαρακτήριζε την αναβίωση ενός παραδοσιακού εθίμου ήταν η προχειρότητα στην διοργάνωση… Και επειδή πρόκειται ακριβώς γι΄αυτό, για την αναβίωση δηλαδή του πιο χαρακτηριστικού εθίμου της περιοχής, η προχειρότητα, το γκάζι και το τηγάνι, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.. Αν κάτι δεν μπορεί να γίνει σωστά είναι προτιμότερο να μην γίνεται καθόλου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ