Η αποκλιμάκωση της πανδημίας φέρνει χαλάρωση των μέτρων

poli_martios1

Σταδιακή ύφεση των κρουσμάτων και σχετική σταθεροποίηση των “σκληρών” δεικτών- διασωληνώσεις και θάνατοι- που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, διαπιστώνουν οι λοιμωξιολόγοι που εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας. Η πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος των σχολείων δεν επιδείνωσε την κατάσταση, όπως ανέμεναν οι ειδικοί, καθώς γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ακολούθησαν πιστά τους υγειονομικούς κανόνες με αποτέλεσμα να μην υπάρξει διασπορά της νόσου εντός των σχολικών μονάδων.

Στην αποκλιμάκωση της “Όμικρον”, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, βοήθησαν σημαντικά τόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από την πρωτοχρονιά και θα ισχύσουν μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, όσο και αύξηση των εμβολιασμών που αρχίζουν να δημιουργούν ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό. Τα στοιχεία που δίνουν τα λύματα είναι ενθαρρυντικά. “Ίσως αυτή την εβδομάδα τελικά να κλείσουμε με μία μικρή μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους οι ειδικοί όλα συγκλίνουν πως η αποκλιμάκωση που ανέμεναν στα τέλη του μήνα ήρθε νωρίτερα. “Είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης το τελευταίο 48ωρο, όπως έχει επιβεβαιωθεί, και φαίνεται πως θα βαδίζουμε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση έως το τέλος Ιανουαρίου, τόνισε στον 9,84 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Με βάση την θετική εικόνα που διαμορφώνεται οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να συνεδριάσουν προκειμένου να επαναξιολογήσουν τα μέτρα που έχουν αποφασίσει να τα παρατείνουν μέχρι την Κυριακή 23 Ιανουαρίου. “Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει μια σταθερή μείωση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι περιμέναμε την κορύφωση λίγο αργότερα, αλλά αυτό δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν” είπε στον ΑΝΤ1 ο Θάνος Πλεύρης περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Όλα δείχνουν πως πιθανότατα την Τετάρτη οι ειδικοί θα εισηγηθούν προς την κυβέρνηση την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που θα ξεκινήσει με την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση ενώ θα εξεταστεί και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας. Οι περιορισμοί που θεωρούνται βέβαιοι πως θα παραμείνουν είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, η τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και το κυλιόμενο ωράριο. “Σταθμίζοντας τα μέτρα και τα δεδομένα βδομάδα-βδομάδα θα μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι για τον οδικό χάρτη άρσης και αυτών των συγκεκριμένων, στοχευμένων περιορισμών εκεί που υπάρχουν. Θα περιμένουμε μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή των Ειδικών” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ