Η απογραφή λιγοστεύει τις βουλευτικές έδρες της Ηπείρου

ekloges kalpes

Η αναμονή της ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων της απογραφής κρατά ζωντανά τα σενάρια για ανακατανομή στις βουλευτικές έδρες.

O αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως ο νόμος ορίζει.

Νόμιμος είναι ο αριθμός δημοτών κάθε εκλογικής περιφέρειας όπως αυτός προκύπτει από την απογραφή. Ένας πολίτης δηλαδή μπορεί να έχει τόπο μόνιμης κατοικίας στην Αττική αλλά να είναι δημότης σε κάποια επαρχιακή πόλη ή και χωριό.

Ένα ακόμη σενάριο για ανακατανομή των βουλευτικών εδρών δημοσιεύει η Κυριακάτικη Real.

Σύμφωνα με αυτό η Ήπειρος χάνει δύο έδρες, μία στο Νομό Θεσπρωτίας που γίνεται και πάλι μονοεδρική και μία στο Νομό Άρτας η οποία γίνεται διεδρική.

Σημειώνεται ότι τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής είχαν τροφοδοτήσει σενάρια και για απώλεια έδρας στο Νομό Ιωαννίνων.

Η Ήπειρος με βάση τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής απώλεσε περίπου 17.000 κατοίκους σε σχέση με τα στοιχεία του 2011. Η μείωση του πληθυσμού είναι μεγάλη αλλά θα πρέπει να φανεί πόσο αυτή επηρεάζει και τα δημοτολόγια.  Θεωρείται πάντως σίγουρο ότι οι βουλευτικές έδρες θα λιγοστέψουν.

Στην περίπτωση που τα σενάρια για την Θεσπρωτία και την Άρτα επαληθευτούν τόσο θα κάνουν πολύ ενδιαφέρουσα την εκλογική μάχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ