Η ανεργία στις περιφέρειες της ΕΕ, η θέση της Ηπείρου

komision

Στις ευρωπαϊκές περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας περιλαμβάνονται για άλλη μια χρονιά και αρκετές ελληνικές καθώς η χώρα μας πρωταγωνιστεί αρνητικά στον τομέα της ανεργίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Αντίστοιχα πολύ υψηλά κινούνται και τα ποσοστά ανεργίας στις νεότερες ηλικίες σε τουλάχιστον τρεις ελληνικές περιφέρειες.

Τα χαμηλότερα και υψηλότερα ποσοστά

Το 2021 ήταν μια χρονιά όπου τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 παρέμειναν σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, και από αυτή την άποψη το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας 15-74 ετών συνέχισε να ποικίλλει ευρέως στις επιμέρους περιφέρειες (NUTS) της ΕΕ.

Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην πολωνική περιφέρεια της πολωνικής πρωτεύουσας, Βαρσοβίας, και στην ουγγρική περιφέρεια Central Transdanubia (αμφότερες με 2,1%), ακολουθούμενη από την πολωνική περιφέρεια Wielkopolskie, την ουγγρική περιφέρεια West Transdanubia και την τσεχική περιοχή της Central Moravia (και οι τρεις με 2,2%), καθώς και η τσεχική περιφέρεια της Πράγας και η πολωνική περιφέρεια Pomorskie (και οι δύο 2,3%).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στις ισπανικές περιοχές της Θέουτα (26,6%), των Καναρίων Νήσων (23,2%) και της Ανδαλουσίας (21,7%), ακολουθούμενες από τη Δυτική Μακεδονία στην Ελλάδα (19,8%) και δύο ακόμα ισπανικές περιφέρειες, τη Μελίγια (19,8%) και την Εξτρεμαδούρα (19,5%). Την δεκάδα των περιφερειών με τη μεγαλύτερη ανεργία συμπληρώνουν η Καμπανία (19,3%) και η Σικελία (18,7%) στην Ιταλία, καθώς και το Νότιο Αιγαίο (18,8%) και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (18,5%) στην Ελλάδα.

Σε σύγκριση με το 2020, οι υψηλότερες αυξήσεις στο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκαν στις ρουμανικές περιοχές της Βορειοανατολικής και Νοτιοδυτικής Oltenia (και οι δύο +3,1 ποσοστιαίες μονάδες) και στη γαλλική περιφέρεια Languedoc-Roussillon (+2,2 π.μ.). Αντίθετα, οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα (-5,8 π.μ.), στη βουλγαρική βορειοδυτική περιφέρεια (-4,4 π.μ.) και στην ελληνική περιφέρεια της Ηπείρου (-4,2 π.μ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ