Η ανεργία σαρώνει και την Ήπειρο!

ANERGIA_2 Αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες μέσα σε ένα χρόνο….

Κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε η ανεργία στην Ήπειρο μέσα σε ένα χρόνο. Το εντυπωσιακό αυτό νούμερο, που μεταφράζεται σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν πλέον δουλειά, ανακοίνωσε επίσημα η στατιστική υπηρεσία.

Τα νέα στοιχεία για την ανεργία είναι ανατριχιαστικά καθώς οι δείκτες μήνα με το μήνα αυξάνονται, αποτέλεσμα της κρίσης και της ύφεσης που πλήττουν τη χώρα.

Έτσι στην Ήπειρο η ανεργία από το 15,4 που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2011 ανέρχεται πλέον στο 20,6% και η περιοχή μας καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα, με την πρώτη να την κατέχει η όμορη Δυτική Μακεδονία.

Αναλυτικά ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 57,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 και ανήλθε σε 1.120.097 άτομα.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, με τον αριθμό των απασχολούμενων να ανέρχεται σε 3.837.950 άτομα.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (26,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (19,7%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (52,7%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 60,4%.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,8% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (όσοι αναζητούν εργασία από 12 μήνες και πάνω, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 56,5%.

Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (34,3%).

Ακολουθούν τα άτομα που έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (33,1%) και οι απόφοιτοι τριτάξιας Μέσης Εκπαίδευσης (25,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (15,7%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 46,8% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 45,6% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Το 7,5% αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 28,5% και στη Κεντρική Μακεδονία με 24,7%.

Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό είναι σε Νότιο Αιγαίο με 13,9% και Ιόνιους Νήσους με 15,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ