Η ακρίβεια «σκοτώνει» την κτηνοτροφία

ktinotrofoi

Αυξήσεις μέχρι και 80% καταγράφονται στις ζωοτροφές, όπως καλαμπόκι, τριφύλλι και κριθάρι, γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους και σε κίνδυνο την κτηνοτροφία.

Αν στο κόστος αυτό προστεθεί και αυτό που προέρχεται από την ενέργεια τότε γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο πρωτογενής τομέας απειλείται με συρρίκνωση και εξαφάνιση.

Ιδιαίτερα στο νομό Ιωαννίνων η κρίση είναι πιο έντονη γιατί το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο έναντι της υπόλοιπης χώρας.

Κι αυτό επειδή οι παραγόμενες ποσότητες ζωοτροφών είναι ελάχιστες λόγω της μορφολογίας του εδάφους αλλά και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου, ο οποίος καθιστά ασύμφορες τις καλλιέργειες.

Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων οι οποίες παραμένουν χαμηλές παρά τις όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί, εξανεμίζουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων οι οποίοι αναγκάζονται να στερούν από τις οικογένειές τους ακόμη και τα απαραίτητα προς το ζην και τους οδηγούν  με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό, μαζί με την ελληνική κτηνοτροφία, με όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την οικονομία της χώρας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν λείπουν οι περιπτώσεις εκείνων που προσπαθούν να πουλήσουν τα κοπάδια τους κι άλλων κτηνοτρόφων που τονίζουν ότι αδυνατούν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες των ζωοτροφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ