Η ακρίβεια προβληματίζει τους Δήμους της Ηπείρου

ntakaletsis kede

Θέματα υποστελέχωσης και οικονομικά έθεσε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης καθώς και μία σειρά ζητημάτων που αφορούν στους δήμους της περιοχής, όπως τα απορρίμματα και οι οδικοί άξονες.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ έκανε εκτενή αναφορά στην αύξηση του κόστους διαβίωσης λόγω των αυξήσεων σε ρεύμα και πετρέλαιο.

«Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα μας φέρει αντιμέτωπους ως Δήμους με ένα ενεργειακό κόστος που θα αφορά αφενός τις υποδομές μας και αφετέρου τους συνδημότες μας. Για τις υποδομές η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα αφορά αντλιοστάσια, οδοφωτισμό αλλά και τα λειτουργικά κόστη των σχολικών μονάδων, δηλ. ένα πρόσθετο κόστος που επ’ ουδενί δε μπορεί να μετακυλιστεί στους συμπολίτες μας μέσω των λογαριασμών καθαριότητας-οδοφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης. Πρέπει να αναληφθεί από την πολιτεία πρωτοβουλία για την κάλυψη αυτού του κόστους, ώστε να μην επιβαρύνει ούτε τους Δήμους, ούτε τους πολίτες. Να προβλεφθεί επίσης, η κάλυψη του επιπλέον κόστους θέρμανσης στα σχολεία των ορεινών περιοχών.

Σε σχέση με την ενεργειακή φτώχεια, ένα θέμα που θα μας απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα και για το οποίο δε μιλά κανείς, προτείνουμε με απευθείας χρηματοδότηση προς τους Δήμους, να υπάρξει επιτάχυνση της σύστασης και λειτουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων, όπως αυτές θεσπίζονται μέσω του Νόμου 4513/2018,και η δυνατότητα σε ΟΤΑ, πολίτες, κοινωνικούς φορείς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί και ταυτόχρονα καταναλωτές ενέργειας. Άμεσα θα έχουμε έτσι άμβλυνση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.

Βέβαια, αυτό θα πρέπει να τεθεί σε σχέση με την άναρχη εγκατάσταση των ΑΠΕ σε όλη τη χώρα και ιδίως στα ορεινά της Ηπείρου, όπου απαιτούμε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των Δήμων όταν πρόκειται για εγκατάσταση πάρκων, είτε σε δημόσιες είτε σε δημοτικές εκτάσεις. Ζητάμε την αύξηση του πενιχρού αντισταθμίσματος των ΑΠΕ» ανέφερε.

Άλλα θέματα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των κατατεθειμένων προτάσεων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ώστε να εκδοθούν εντός του επόμενου διαστήματος οι αποφάσεις ένταξης των έργων.

Απαραίτητη είναι η ενίσχυση του προγράμματος με πόρους που θα κατευθυνθούν στην αγροτική οδοποιία, η οποία για την Ήπειρο είναι εξαιρετικά σημαντική.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ-ΝΕΟ ΕΣΠΑ

Συνεχίζοντας στο θέμα των χρηματοδοτήσεων, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αναρωτιέμαι γιατί ενώ είμαστε ένα βήμα πριν την έναρξη υλοποίησής τους, το τοπίο είναι τόσο θολό; Τι δεν κάναμε καλά; Γιατί οι Δήμοι πάντα είμαστε φτωχοί συγγενείς, αναρωτηθήκαμε; Δεν είναι το πρώτο ΕΣΠΑ. Μάλλον εδώ θα πρέπει να φωνάξουμε πιο δυνατά, θα πρέπει να πιέσουμε περισσότερο και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερο.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί άπαξ δια παντός ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων (καθαριότητα, ανακύκλωση, επεξεργασία και διαχείριση απορριμμάτων) ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη των Δήμων, γιατί πολλοί ψίθυροι υπάρχουν, αρκετό μπέρδεμα γίνεται σε κάποιες περιφέρειες της χώρας για το ποιος πρέπει να κάνει τι, και βέβαια θα πρέπει οριζόντια από το κράτος να ενισχυθούν οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΦΟΔΣΑ). Θα πρέπει να ενισχυθούν για να αποκτήσουν τη δυνατότητα για να λειτουργήσουν, γιατί διαφορετικά θα ακούμε αυτά που προείπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ