Από 111,97 έως 160,03 ευρώ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί το κόστος του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για 6 έως 8 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.–ΕΣΕΕ).
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, το κόστος εμφανίζει αύξηση από 3,6% έως 7,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2024, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη πίεση που ασκεί η ακρίβεια στα τρόφιμα στα ελληνικά νοικοκυριά.
Η εκτίμηση προκύπτει από ενδεικτική καταγραφή τιμών που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο κατά το διάστημα 15 έως 17 Δεκεμβρίου. Η έρευνα βασίστηκε σε επιτόπια παρατήρηση εμπορικών αγορών της Αττικής, καθώς και σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις για τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της έρευνας, η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αποτυπώνει πλήρως την εικόνα της αγοράς σε πανελλαδικό επίπεδο. Από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν προϊόντα που διατίθενται στο πλαίσιο προσφορών ή προωθητικών ενεργειών, ενώ για τον υπολογισμό των τιμών χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένοι και μη μέσοι όροι.
Επιπλέον, το συνολικό κόστος υπολογίστηκε με βάση την επιλογή ενός είδους κρέατος, ενώ στα ζαχαροπλαστικά προϊόντα ελήφθησαν υπόψη είτε τυποποιημένα είτε μη τυποποιημένα γλυκίσματα. Κατά την εκτίμηση αποκλείστηκαν ακραίες τιμές, προκειμένου να διαμορφωθεί μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα.
Η ΕΣΕΕ διευκρινίζει ότι το εύρος των τιμών οφείλεται στη διαφοροποίηση της ποιότητας των προϊόντων, στους διαφορετικούς τύπους καταστημάτων και στις τοπικές αγορές στις οποίες πραγματοποιήθηκε η καταγραφή. Όπως σημειώνεται, τα στοιχεία αποσκοπούν στη χαρτογράφηση της γενικής διάρθρωσης των τιμών και όχι στην ακριβή αποτύπωση του κόστους για κάθε νοικοκυριό.
Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ προσανατολίζεται στη διενέργεια πανελλαδικής έρευνας για την εξέλιξη των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο κατά τη διάρκεια των γιορτών.