Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού εκπέμπει SOS

aen preveza

Γράφει: Βασίλης Ιωάννου

Κατακόρυφη μείωση καταγράφηκε φέτος στους σπουδαστές που εισήχθησαν για σπουδές στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου.

Μόνο 67 άτομα (άντρες και γυναίκες), είναι για το ακαδημαϊκό  έτος 2020-2021, οι πρωτοετείς σπουδαστές που επιλέχτηκαν( για πρώτη φορά μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων), να φοιτήσουν  στη σχολή Πλοιάρχων της Πρέβεζας, η βάση της οποίας είναι πάνω από 10.000 μόρια, σε αντίθεση με τη σχολή Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής, που λειτουργεί επίσης στην πόλη, η βάση της οποίας έχει κατρακυλήσει πολύ χαμηλά, λίγο πάνω από τα 5000 μόρια, κάτι που σαφώς απασχολεί τους αρμόδιους.

Το τονίζω αυτό, γιατί έχει τη σημασία του, τόσο για το μέλλον και το κύρος της σχολής, όσο βεβαίως και για το πόσοι από τους 200 και πλέον επιτυχόντες φοιτητές θα εγγραφούν και θα έλθουν τελικά να φοιτήσουν.

Στην ΑΕΝ Ηπείρου λοιπόν, πρόπερσι φοίτησαν 180 σπουδαστές ,  πέρυσι είχαν μειωθεί στους 158 και φέτος όπως προανέφερα εισήχθησαν μόνο 67 σπουδαστές.

Αυτή η τεράστια μείωση σπουδαστών, η οποία μέσα σε 2 χρόνια  ξεπερνά το 60%, είναι μια εξέλιξη πολύ αρνητική, που δείχνει δυστυχώς μια τάση υποβάθμισης της σχολής, κάτι που αν συνεχιστεί θα επιφέρει εκτός των άλλων και ένα σημαντικό πλήγμα στην ήδη καθημαγμένη τοπική μας οικονομία.

Αναμενόμενη λοιπόν και δικαιολογημένη η αντίδραση που υπήρξε από τους φορείς του νομού και της πόλης, οι οποίοι ζητούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες, ώστε στο μέλλον να ενισχυθεί η Ακαδημία με περισσότερους σπουδαστές.

Θα ήθελα όμως στο σημείο αυτό να κάνω μερικές επισημάνσεις-υπενθυμίσεις και παράλληλα να  υποβάλλω δημόσια κάποιες ερωτήσεις στους πολιτικούς εκπρόσωπους και  αιρετούς του νομού μας, γιατί θεωρώ ότι πλεονάζει πλέον η πολιτική υποκρισία, σ’ αυτόν τον τόπο..

1η. Με βάση την προκήρυξη του αρμόδιου Υπουργείου Ναυτιλίας που κάθε χρόνο βγαίνει στα μέσα Ιουνίου, όλοι γνωρίζαμε ότι φέτος ο αριθμός των εισακτέων στις ΑΕΝ, θα ήταν κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού η σχετική προκήρυξη προέβλεπε να εισαχθούν σε όλες τις σχολές πλοιάρχων της χώρας μόνο 500 περίπου σπουδαστές και σπουδάστριες,.

Γιατί οι πολιτικοί μας παράγοντες δεν διαμαρτυρήθηκαν από τότε, απαιτώντας να αυξηθεί συνολικά ο αριθμός των εισακτέων;

2η.  Πέρυσι 20 Σεπτέμβρη, ένα δηλαδή ακριβώς χρόνο πριν, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μεταξύ του αρμόδιου Υπουργού κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και του Βουλευτή Ν. Πρεβέζης κ. Στέργιου Γιαννάκη, στην οποία ήταν παρών και ο Διευθυντής της ΑΕΝ κ. Παντελής Κίκερης.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν τότε  ήταν και η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της σχολής καθώς και το αίτημα για δημιουργία στην Πρέβεζα τμήματος «Ηλεκτρολόγων και Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων».

Γι αυτά τα θέματα, είχαμε μέχρι στιγμής καμιά απάντηση; Υπήρξε από κάποιον τοπικό παράγοντα, υπενθύμιση στον Υπουργό για τα αιτήματα, που 1 χρόνο πριν τέθηκαν;;

3η. Πέρυσι επίσης, στις 5 Δεκέμβρη, ο ίδιος Υπουργός επισκέφθηκε την Πρέβεζα, με την ευκαιρία της ορκωμοσίας των σπουδαστών. Σημειώνω μερικές από τότε τις δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη:

 α. «Διαπίστωσα ότι οι υποδομές της ΑΕΝ όχι απλά χρειάζονται βελτίωση, αλλά σοβαρή παρέμβαση…»

β. «Η συγκεκριμένη ακαδημία έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές…» και

γ. «Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που διαπιστώσαμε, το συντομότερο δυνατό, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες…»

Άραγε για μια Ακαδημία που έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές , θεωρείται αναβάθμιση ή υποβάθμιση το γεγονός  ότι χρόνο με το χρόνο αποδυναμώνεται από σπουδαστές;

Σ’ αυτά τα 3 ερωτήματα, μήπως θα μπορούσε κάποιος από τους τότε  συνομιλητές του Υπουργού, ο Βουλευτής κ. Στέργιος Γιαννάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου ή ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος, να μας δώσει κάποια απάντηση;

Μήπως, οι αρμόδιοι του νομού, αντί να χύνουν εκ των υστέρων «κροκοδείλια δάκρυα για το κακό που μας βρήκε», θα έπρεπε ήδη από κοινού να έχουν επισκεφθεί τον αρμόδιο Υπουργό, να ζητήσουν ενημέρωση και να απαιτήσουν την υλοποίηση των δεσμεύσεών του;

Νομίζω ότι οι πολίτες σε όλα τα παραπάνω, δικαιούνται κάποιες πειστικές απαντήσεις και θα τις περιμένουν.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • ioannou v

  • Ο Βασίλης Ιωάννου είναι πρώην νομάρχης και πρώην βουλευτής Πρέβεζας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ