Η αιθαλομίχλη «πνίγει» το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

aitalomixli d

Η αιθαλομίχλη επέστρεψε και «πνίγει» το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Η εικόνα των τελευταίων ημερών είναι ανάλογη εκείνης που είχε καταγραφεί τις δυσκολότερες ημέρες των μνημονιακών χρόνων, όταν οι τιμές των σωματιδίων ήταν αρκετά υψηλότερες από τα επιτρεπόμενα όρια.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα..

Ο χειμώνας είναι εδώ και μαζί ο καπνός που καλύπτει το λεκανοπέδιο. Απόρροια της οικονομικής κατάστασης και της ενεργειακής κρίσης που αποτελεί μέρος της καθημερινότητας.

Το τζάκι ή η σόμπα αποτελεί την οικονομικότερη λύση καθώς η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και με την επιδότηση είναι πολύ υψηλή ενώ η ηλεκτρική ενέργεια τείνει να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας για τα νοικοκυριά.

Τα σπίτια πρέπει να θερμανθούν και οι σόμπες αντικατέστησαν τα καλοριφέρ.

Το γεγονός ότι το λεκανοπέδιο πνίγεται από την αιθαλομίχλη αποτυπώνεται και στις επίσημες μετρήσεις

.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • aitalomixli d1EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • aitalomixli d2

Η ποιότητα του αέρα είναι εξαιρετικά κακή όπως αποτυπώνεται στους επίσημους χάρτες και τις μετρήσεις από τους δύο σταθμούς που είναι τοποθετημένοι, ένας στην πόλη και ένας στην Ανατολή και δίνουν στοιχεία σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Η ΠΑΝελλΑδιΚή υποδομή για τη μΕλέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλΙματικής Αλλαγής (ΠΑΝΑΚΕΙΑ) αποτελεί την μοναδική ολοκληρωμένη Ερευνητική Υποδομή (ΕΥ) για τη σύσταση της ατμόσφαιρας και την κλιματική αλλαγή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή που έχει αναγνωριστεί ως εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή για την κλιματική αλλαγή.

Στο πρόγραμμα που καλύπτει πολλές περιοχές της χώρας μετέχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα.

Τα Γιάννινα αποτυπώνονται στον χάρτη με μωβ χρώμα, έχουν την πιο επιβαρυμένη ατμόσφαιρα στην χώρα.

Το βράδυ της Παρασκευής τα μικροσωματίδια -PM2.5 (μg/κ.μ.)- έφτασαν και το 125 ενώ το Σάββατο νωρίς το απόγευμα οι τιμές έφταναν στο 114 για την πόλη των Ιωαννίνων και στο 137 για την Ανατολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ