Το θρίλερ συνεχίζεται… Αυξάνονται οι απαιτήσεις, συζητήσεις για προσωρινό Grexit

eurogrup tsakalotos

eurogrup tsakalotos

Σε δύο «στρατόπεδα» έχει χωριστεί σύμφωνα με πληροφορίες το Eurogroup το οποίο συνεδριάζει απόψε προκειμένου να αποφασίσει αν θα δώσει τελικά το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση, ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο Grexit.

Πληροφορίες αναφέρουν πως από τη μία πλευρά βρίσκεται το «σκληρό» μπλοκ του Σόιμπλε, στο οποίο έχουν συμπαραταχθεί Φινλανδία και Σλοβακία, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει το μέτωπο του Σαπέν με τη Γαλλία, την Ελλάδα και ακόμη έξι χώρες. Ωστόσο, με βάση την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι υπόλοιπες έξι χώρες φαίνεται να μην παίρνουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης επιλέγοντας την ουδετερότητα.

Εκτός από την σκληρή στάση του Σόιμπλε, εν μέσω πληροφοριών περί σχεδίου για πενταετές Grexit από τη Γερμανία, το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ δυσχεραίνει και η στάση της Φινλανδίας η οποία ζητά στο Eurogroup την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και να δηλώνει έτοιμη να θέσει βέτο σε ένα τρίτο ελληνικό πρόγραμμα!

Η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη λίγο μετά τη μία και θα συνεχιστεί το μεσημέρι της Κυριακής.

Κοινό ανακοινωθέν δεν υπήρξε και οι περισσότεροι υπουργοί βγαίνοντας από τη συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά φειδωλοί στις δηλώσεις τους.

Η χώρα που προέβαλε τις εντονότερες αντιστάσεις στην έγκριση έναρξης διαπραγματεύσεων για νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα είναι η Φινλανδία, που εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στη θέση αυτή ακόμη και αν μείνει μόνη της.

Η στάση αυτή του φινλανδού υπουργού Οικονομικού Αλεξάντερ Στουμπ οφείλεται στο ότι το φινλανδικό Κοινοβούλιο δεν του δίνει εξουσιοδότηση να συμφωνήσει σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ακόμη όμως και οι άλλοι υπουργοί που έχουν εξουσιοδότηση δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε λύση για την Ελλάδα χωρίς απτές αποδείξεις ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Την απαίτηση αυτή των δανειστών για περισσότερες αποδείξεις αξιοπιστίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Associated Press. Οι δανειστές-εταίροι θέλουν πιο συγκεκριμένες και ισχυρές δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, είπε.

Ο ίδιος που μιλά σε καθεστώς ανωνυμίας περιγράφει ότι η γενική αίσθηση στην αίθουσα είναι ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι «πολύ λίγες, πολύ αργά» και γι’ αυτό απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις ότι η κυβέρνηση πραγματικά δεσμεύεται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Κάποιοι φέρονται να ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεση ψήφιση μέσα στην επόμενη εβδομάδα από την ελληνική Βουλή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Την πρόταση αυτή είχε καταθέσει άλλωστε ήδη από προχθές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, για τη στάση του οποίου εντός της αίθουσας δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, μετά και τον πανικό που δημιουργήθηκε από δημοσίευμα της FAZ περί πρότασης Σόιμπλε στο Eurogroup για πενταετές Grexit, κάτι ωστόσο που διαψεύστηκε ότι συνέβη από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ως ιδέα αντιμετωπίστηκε με οργή και χλευασμό και από τον κυβερνητικό εταίρο SPD.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ