Μείζον παραμένει το πρόβλημα με τις δευτερογενείς διακομιδές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και για ασθενείς που πρέπει να μετακινηθούν εκτός ορίων νομού.
Οι διακομιδές αυτές έχουν διακοπεί λόγω έλλειψης πιστώσεων με αποτέλεσμα το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Το κόστος ανέρχεται από 150 μέχρι 500 ευρώ ανάλογα με την απόσταση που πρέπει να καλυφθεί.
Το πρωί η Ένωση Ιατρών συναντήθηκε και συζήτησε το θέμα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου καθώς εκτιμάται ότι η διακοπή των διακομιδών θα οδηγήσει στην παραμονή εντός των κλινικών μεγάλου αριθμού ασθενών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΙΝΗ ο Διοικητής του Νοσοκομείου κατανόησε ότι η απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα και εξέφρασε την άποψη ότι τις δευτερογενείς διακομιδές οφείλει να τις εκτελεί το ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΙΝΗ χθες διακομίστηκαν 4 ασθενείς εντός νομού, 2 εκτός νομού και 6 σε γηροκομείο με ιδιωτική δαπάνη, από Καρδιοχειρουργική, Παθολογικές και μετά από χημειοθεραπεία.
Κάποιοι μείνανε στο ΠΓΝΙ έως ότου οι οικείοι τους βρούνε χρήματα για την διακομιδή. Σήμερα προέκυψαν περιστατικά από καρδιολογική κλινική για εκτός νομού διακομιδές.
Το ΠΓΝΙ δέχεται το 54% των περιστατικών του από νομούς εκτός Ιωαννίνων, λόγω της ύπαρξης μοναδικών κλινικών που δεν υπάρχουν αλλού και λόγω υπολειτουργίας των κλινικών στα περιφερειακά νοσοκομεία.
«Αυτή η υπολειτουργία οφείλεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση και το Υπουργείο. Οφείλουν λοιπόν να βρούνε σήμερα λύση στο πρόβλημα που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει. Είναι ανήκουστο το ΠΓΝΙ να μην μπορεί να βρει τρόπο και χρήματα της τάξεως των 10 χιλ ευρώ το μήνα για να αποσυμφορίζονται οι κλινικές του και οι ασθενείς να μην φορτώνονται μια επιπλέον ιδιωτική πληρωμή στις τόσες άλλες που έχουν επιβληθεί» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
.