Γνωριμία με τα ελάσματα της Αρχαίας Δωδώνης

elasmata xrismoi

Τον Νοέμβριο του 2021, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε πλήρη φάκελο για την ένταξη του συντάγματος των μολύβδινων ελασμάτων από το Ιερό της Δωδώνης στον κατάλογο της Unesco «Μνήμη του Κόσμου».

Τα μολύβδινα ελάσματα είναι λεπτά φύλλα μολύβδου πάνω στα οποία οι επισκέπτες του Μαντείου της Δωδώνης χάραζαν τα ερωτήματά τους προς τον θεό Δία και την σύνναό του θεά, Διώνη. Καλύπτουν μία χρονική περίοδο περίπου τριών αιώνων (6ος-μέσα 2ου αι. π.Χ.) και είναι γραμμένα σε ποικίλα αλφάβητα και διαλέκτους.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την μοναδική σπουδαιότητα των μολύβδινων ελασμάτων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, διοργανώνει, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, δύο ομιλίες:

– Εκμαιεύοντας ευνοϊκή χρησμοδοσία από το Μαντείο της Δωδώνης, Δρ Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και

– Τα μολύβδινα ελάσματα της Δωδώνης, υποψήφια για τον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco, Δρ Ελένη Βασιλείου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο των ομιλιών: Κυριακή στο Μουσείο.

Ώρα έναρξης : 11.00 το πρωί.

Διεύθυνση: Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

Τηλ.: 265 100 1050, Fax: 265 100 1052

Ώρες λειτουργίας :

Δευτέρα- Κυριακή: 8.30- 15.30 .

Τρίτη : Κλειστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ