Γηρομέρι.. Με τα κλαρίνα στους νεκρούς τους!

nekrotafeio giromeri

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στην Ήπειρο. Στους ήχους του κλαρίνου ένας ολόκληρος τόπος αλλά και κάθε σπιθαμή του ξέρουν να κλαίνε, να αναστενάζουν, να χαίρονται.

Έμαθαν να αποχαιρετούν τους ξενιτεμένους με ένα τραγούδι, να τους υποδέχονται με ένα διαφορετικό.. Ξέρουν να τραγουδούν τη γέννηση, το γάμο αλλά και το θάνατο.

Η παράδοση είναι ζωντανή…

Και τα έθιμα.

Ειδικά όταν αφορούν στους αγαπημένους που δεν βρίσκονται στη ζωή. Η ανάμνηση τις μέρες των γιορτών είναι πιο έντονη. Εντονότερη γίνεται και η απουσία τους.

Οι κάτοικοι στο Γηρομέρι Φιλιατών, όπως κάνουν χρόνια τώρα, αναβίωσαν σήμερα το ιδιαίτερο έθιμο.. Με τα «κλαρίνα» και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες βρέθηκαν στο νεκροταφείο του ακριτικού και γραφικού χωριού και τραγούδησαν για τους νεκρούς τους.

Μόλις ολοκληρώθηκε η λειτουργία στην εκκλησία, ξεκίνησε το κλαρίνο. Η πομπή κατευθύνθηκε στο νεκροταφείο.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • nekrotafeio giromeri1EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • nekrotafeio giromeri2

Οι οργανοπαίχτες δέχθηκαν τις παραγγελιές και πάνω σε κάθε μνήμα ακούστηκε το αγαπημένο τραγούδι του νεκρού.

Οι μουσικοί ήχοι σπάζουν τη νεκρική σιωπή και οι ζωντανοί γιορτάζουν τη Λαμπρή, με τους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν.

Έτσι η ζωή νικά το θάνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ