Γιορτάζει η Ιερά Μονή Τσούκας.. Η ιστορία, η παράδοση

TSOYKA MONH

TSOYKA MONH

Γενέθλιον της Θεοτόκου… Τα τελευταία πανηγύρια στην Ήπειρο, στην δύση ουσιαστικά του καλοκαιριού, στις αρχές του φθινοπώρου.

Στα Μοναστήρια και στις εκκλησίες, που είναι αφιερωμένες στην Παναγία. Ένα από τα κορυφαία προσκυνήματα στην Ήπειρο, είναι η Μονή Τσούκας.

Η παράδοση θέλει, την μονή Τσούκας, να ιδρύεται λίγο, μετά την εύρεση, της εικόνα της Παναγιάς, στον βράχο. Οι χωριανοί αποφάσισαν, να κτίσουν εκκλησάκι χαμηλότερα, για να «στεγάσουν» την εικόνα. Η επιθυμία Της, όμως ήταν άλλη, αφού κάθε βράδυ, η εικόνα με θαυμαστό τρόπο, γύριζε πίσω, στο σημείο που είχε βρεθεί. Τελικά η μονή κτίστηκε στην αγκαλιά του βράχου.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1190 από τον αυτοκράτορα Ισαάκιο Β΄ Άγγελο, ωστόσο το καθολικό στη σημερινή του μορφή κτίστηκε πιθανόν στα τέλη του 17ου αι. και οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού στα μέσα του 18ου αι. Σύμφωνα με επιγραφή το 1779, με δαπάνη του ηγουμένου Γαβριήλ, ολοκληρώθηκε το «χρύσωμα» του τέμπλου προσδίδοντας του μια εξαιρετική όψη.

Η μονή περιβάλλεται από ψηλό περιβολλότοιχο και τα δυόροφα κελιά (στο μεγαλύτερο μέρος τους κτίσματα του 18ου-19ου αι.), έχουν αναστηλωθεί τα τελευταία χρόνια.

Δείτε το βίντεο
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ