Γιώργος Ζάψας… Στις κάλπες με το «Κοινό των Ηπειρωτών»

ekdilosi_zapsa1

Το έμβλημα παραπέμπει στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το όνομα στην ελληνιστική περίοδο, όπου η Ήπειρος έγραψε μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία της. «Κοινό των Ηπειρωτών» λοιπόν είναι το όνομα της παράταξης του Γιώργου Ζάψα που ξεκίνησε επίσημα τον προεκλογικό της αγώνα. Η κεντρική εκδήλωση όπου παρουσίασε το όνομα, το έμβλημα και οι προγραμματικές θέσεις της παράταξης έγινε το βράδυ της Δευτέρας, με την παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, της Υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη, του βουλευτή Βασίλη Τσίρκα, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδιοικητικών της Ηπείρου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Κώστας Μπασούκας ενώ στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είχε ηγηθεί του ψηφοδελτίου στις περιφερειακές εκλογές του 2014.

«Ο Κλεισθένης αποτελεί μία μεγάλη θεσμική αλλαγή και η αυτοδιοίκηση ένας χώρος που δημιουργεί το πλαίσιο για συναινέσεις και συνεργασίες. Η παράταξή μας θα έχει και λόγο και ρόλο και εχέγγυο αποτελεί ο επικεφαλής και οι άνθρωποι που την στελεχώνουν», τόνισε η κ. Γεροβασίλη ευχόμενη καλή επιτυχία.

Η Υφυπουργός Παιδείας ευχήθηκε η παράταξη να αποτελέσει ένα πραγματικό Κοινό των Ηπειρωτών και τόνισε ότι δημιουργήθηκε από την συνεργασία δυνάμεων της κεντροαριστεράς καθώς η αυτοδιοίκηση είναι προνομιακό πεδίο συγκλίσεων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας ενώ άλλοι βουλευτές είχαν στείλει γραπτά μηνύματα καθώς δεν παραβρέθηκαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στη Βουλή.  

Ο Γιώργος Ζάψας, στην πρώτη ανοιχτή ομιλία παρουσίασε τους προγραμματικούς άξονες της παράταξής του τονίζοντας ότι στόχος είναι η κοινωνικά δίκαιη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και οικονομικά διατηρήσιμη ανάπτυξη της Ηπείρου και των Ηπειρωτών.

Οι βασικοί άξονες είναι:

  • Άμεση προετοιμασία για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 με ωρίμανση έργων που θα υλοποιηθούν ή με έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
  • Εκπαίδευση, έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη με προσανατολισμό στην εφαρμοσμένη έρευνα των υποδομών της Ηπείρου προς ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής.
  • Αναπτυξιακή πορεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια παιδεία.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των νοσοκομείων της Περιφέρειας, ανάπτυξη νέων τομέων ΕΚΑΒ, ίδρυση εξειδικευμένων μονάδων.
  • Ολοκλήρωση των κάθετων οδικών αξόνων και των αστικών δημοτικών δρόμων.
  • Λειτουργία υπηρεσίας που θα ενημερώνει τους επαγγελματίες του πολιτισμού για τα χρηματοδοτικά προγράμματα.
  • Σύσταση δικτύου για τα Μουσεία της Ηπείρου.
  • Δραστικές παρεμβάσεις για αλλαγές στη χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας, σε αναδασμούς και συνένωση μικρών κλήρων. Έμφαση στην κτηνοτροφία, ανάπτυξη της μελισσοκομίας, ίδρυση και λειτουργία Ινστιτούτου Πτηνοτροφίας, ενίσχυση της ιχθυοκαλλιέργειας.

Επίσης κατατέθηκαν προτάσεις για την διαχείριση των υδάτων, για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση για την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο.

Σχετικά με το θέμα της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων, θέμα που μπαίνει και στην προεκλογική ατζέντα, ο κ. Ζάψας είπε ότι θα κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση το επόμενο διάστημα με βασικό κριτήριο «η ωφέλεια της Ηπείρου και των Ηπειρωτών» και με προσέγγιση επιστημονική που θα εξετάζει τα υπέρ και τα κατά.

Ένα ακόμη κεφάλαιο στην ομιλία αποτέλεσε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, το οποίο όπως είπε ο κ. Ζάψας, εξελίσσεται σε σημαντικό πολλαπλασιαστή και της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και της γενικότερης προσβασιμότητας της Περιφέρειας Ηπείρου, λειτουργώντας συμπληρωματικά ως προς τους μεγάλους οδικούς άξονες αλλά και αυτόνομα ως προς την αναπτυξιακή προοπτική της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ