Γιατί ξεραίνονται τα έλατα… Αυτοψία στους Μελισσουργούς!

elata

Η Ήπειρος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια χάνει συνεχώς τα πλατανοδάση. Χιλιάδες πλατάνια σε κάθε γωνιά της περιοχής πεθαίνουν χτυπημένα  από το μεταχρωματικό έλκος.

Παρά τις κοπές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής η επέλαση της νόσου δεν έχει ανακοπεί.

Εκτός από τα πλατάνια όμως, στα ορεινά καταγράφονται προβλήματα και με τα έλατα τα οποία ξεραίνονται.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι στους Μελισσουργούς Άρτας. Η εικόνα των ξεραμένων δέντρων ανησύχησε τους κατοίκους και ήδη κινητοποίησε τους επιστήμονες.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • elata2

Το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας προσκάλεσε τους ειδικούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ ερευνητές Δρ. Δημήτρη Αβτζή, δασικό εντομολόγο, και τον Δρ. Φώτιο Ξυστράκη, με ειδίκευση στην φυτοκοινωνιολογία, για αυτοψία στην περιοχή.

Ο διευθυντής του ΜΕΚΔΕ, καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος, συνόδευσε τους ειδικούς επιστήμονες στην αυτοψία που έγινε στους Μελισσουργούς.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • elata1

Η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για νέκρωση εξαιτίας προσβολής των ελάτων από το φλοιοφάγο έντομο  Pityokteines curvidens (Coleoptera, Curculionidae, Scolytinae) σε συνδυασμό με ξυλοφάγα έντομα της οικογένειας των Cerambycidae.

Αναμένεται αναλυτική έκθεση επί των ευρημάτων από τους ειδικούς επιστήμονες καθώς επίσης και πρόταση για τα ενδεδειγμένα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ