Γιατί «πρέπει» ν’ αλλάξουν τα όρια της λίμνης;

limni statmi1

Έρχεται και επανέρχεται το θέμα αλλαγής ορίων της λίμνης στην επικαιρότητα με αφορμή δηλώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Στις τελευταίες κανείς δεν γνωρίζει τι λέγεται και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού.

Στις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις αυτό που ξαφνικά κερδίζει έδαφος είναι ο όρος «σημειακές αλλαγές στα όρια της λίμνης»… Σημειακές αλλαγές που ξεκινούν από τον Μάτσικα, συνεχίζονται στην Αμφιθέα και τους Λογγάδες και καταλήγουν στην Καστρίτσα.

Άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει λόγος για σημειακές αλλά για αλλαγές σε μεγάλη έκταση των ορίων της λίμνης.

Αυτό ωστόσο που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί «πρέπει» να αλλάξει η χάραξη της κόκκινης γραμμής που αποτελεί το όριο της όχθης στην λίμνη Παμβώτιδα.

Η λίμνη έχει ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών από προβλήματα και αυθαιρεσίες.

Εξακολουθεί να αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που αν έχει ανάγκη από κάτι είναι η προστασία.

Γιατί λοιπόν πρέπει να αλλάξουν τα όρια; Τι και ποιοι εξυπηρετούνται;

Όσοι θέτουν δημόσια θέμα αλλαγής ορίων οφείλουν να δώσουν επαρκή και σαφή απάντηση.

Προφανώς δεν αποτελεί απάντηση ότι θα διευκολυνθεί η κατασκευή του ποδηλατόδρομου- πεζόδρομου.

Για τον απλό λόγο ότι η οριοθέτηση προυπήρχε του συγκεκριμένου σχεδίου και της μελέτης που τώρα επικαιροποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου. Άρα μπορεί κάλλιστα να προσαρμοστεί στην ήδη οριοθετημένη όχθη της λίμνης.

Η αλλαγή οριοθέτησης δεν θα λύσει ούτε τα προβλήματα πολεοδόμησης στην περιοχή του Μάτσικα καθώς αυτά απαιτούν ειδική πολεοδομική μελέτη προυπόθεση της οποίας είναι το χωρικό πολεοδομικό που εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο.

Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα και είναι ερώτημα πολιτών που δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν σε βάθος ούτε την πολεοδομική, ούτε την περιβαλλοντική νομοθεσία..

Για ποιο λόγο πρέπει να γίνει αλλαγή στην οριοθέτηση της λίμνης;

Σημειώνεται δε ότι η αλλαγή της οριοθέτησης δεν είναι μία διαδικασία που γίνεται δια της Βουλής ή των Υπουργείων με άρθρα ή Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.. Επίσης το Υπουργείο που έχει την ευθύνη δεν είναι αυτό του Περιβάλλοντος αλλά το Οικονομικών δια της Κτηματικής Υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ