Δύο οδικούς άξονες που θα συνδέουν τα σύνορα της χώρας με την Εγνατία σχεδιάζονται στην Ήπειρο. Πρόκειται για τον δρόμο Ιωαννίνων- Κακαβιάς και τον άξονα λιμένα Ηγουμενίτσας- Μαυροματίου.
Ο πρώτος είναι μελετητικά πιο ώριμος. Για τον δεύτερο η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2023.
Κοινό χαρακτηριστικό; Και οι δύο μελετώνται ως τρίιχνοι. Με απλά λόγια βελτιωμένες εθνικές οδοί, χωρίς διαχωριστική νησίδα και προφανώς χωρίς προδιαγραφές σύγχρονων, ευρωπαικών αυτοκινητοδρόμων.
Το επιχείρημα που συχνά- πυκνά επαναλαμβάνουν πολιτικοί παράγοντες είναι ότι «η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί πλέον τετράιχνους δρόμους». Και το λένε όταν γύρω μας όλοι οι νέοι άξονες μελετήθηκαν και κατασκευάζονται ως τετράιχνοι. Τελευταίο παράδειγμα ο δρόμος Πάτρας- Πύργου.
Η Ήπειρος παραμένει η μοναδική περιφέρεια της χώρας όπου η Εγνατία δεν συνδέεται με τα σύνορα με κάθετο άξονα, παρότι υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό.
Η Ήπειρος είναι η περιφέρεια όπου η Ιόνια Οδός «κόπηκε» απότομα και σταμάτησε στην Πεδινή μετά τις συγκρούσεις των τοπικών αρχών με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.
Όποια λάθη κι αν έγιναν στο παρελθόν δεν μπορούν να αποτελέσουν… άλλοθι για να γίνει ένα ακόμη.
Η Ήπειρος χρειάζεται έναν σύγχρονο κι ασφαλή δρόμο μέχρι τα σύνορα και σε αυτό δεν μπορεί να χωρέσει καμία έκπτωση.
Το τμήμα της Ιόνιας από τα Γιάννινα μέχρι την Κακαβιά δεν είναι απλά ένα εθνικό έργο. Είναι ένα ευρωπαικό έργο, καθώς προβλέπεται να αποτελέσει μέρος της Αδριατικής Οδού ή «Μπλε Διαδρόμου» όπως αποκαλείται ο άξονας από την Τεργέστη μέχρι την Καλαμάτα.
Πρόκειται για ένα έργο που φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει τις χώρες του τόξου της Αδριατικής και ένα έργο που, όποιος κοιτάξει το χάρτη, θα καταλάβει αμέσως τη σημασία που θα έχει για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για τον δυτικό άξονά της.
Το θετικό αποτύπωμά του, στην αναβάθμιση των περιοχών, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υποδομών και του οδικού δικτύου, θα συνδράμει με ένα μεγάλο αριθμό εμπορικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών.
Η Αδριατική Oδός αποτελεί ένα εμβληματικό έργο υποδομής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη γειτονιά των Δυτικών Βαλκανίων, αφού με το δίκτυο που προβλέπει, συνδέει την Τεργέστη στην Βορειοανατολική Ιταλία, με την Κροατία και τα Δυτικά Βαλκάνια (Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία), ενώ διασχίζει την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα και καταλήγει στην Καλαμάτα.
Η σύνδεση των 7 κρατών θα γίνει εφικτή με την ολοκλήρωση αυτού του έργου, δίνοντας προστιθέμενη αξία στις μεταφορές και τον τουρισμό, στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Υπολείπεται σε αυτή τη φάση ένα κομμάτι διασύνδεσης των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και από ελληνικής πλευράς το τμήμα Ιωαννίνων- Κακαβιάς.
Σε έναν τέτοιο άξονα λοιπόν κάθε άλλη κατασκευή πλην της τετράιχνης θα είναι απλά παραφωνία.
Παραφωνία που θα αφήσει αποτύπωμα στο μέλλον της Ηπείρου.
Γιατί ότι σχεδιαστεί και κατασκευαστεί μισό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ σωστό και τα παραδείγματα που έχουμε είναι πολλά.
Το έργο Ιωαννίνων- Κακαβιάς πρέπει να γίνει όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί. Κι αυτό οφείλουν να το διεκδικήσουν ξανά και ξανά όλοι οι φορείς της περιοχής.
Μιας περιοχής που έχει μείνει εκτός σιδηροδρομικής σύνδεσης, εκτός αγωγών φυσικού αερίου που ο δρόμος της ανάπτυξής της είναι προς τα Βαλκάνια. Και ανάπτυξη χωρίς σωστούς δρόμους δεν θα υπάρξει.