Γιάννινα… Όλα καλά αλλά πολύ ακριβά!

Οι δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς, με αφορμή την επίσκεψή του στα Γιάννινα για την προετοιμασία του πανευρωπαικού πρωταθλήματος, θα πρέπει να σημάνουν τον… κώδωνα για όλους όσους ασχολούνται με τον τουρισμό. Και για τους φορείς αλλά και για τους επιχειρηματίες του κλάδου! Ο κ. Καρράς τόνισε με έμφαση ότι τα Γιάννινα είναι μία ακριβή πόλη! Ακριβή, για τις ομοσπονδίες, όχι μόνο τις ελληνικές αλλά και  τις ξένες που δύσκολα θα την επιλέξουν για προετοιμασία λόγω των οικονομικών δεδομένων… Βέβαια, όπως μαρτυρούν οι γνωρίζοντες τα Γιάννινα είναι για όλους μία ακριβή πόλη. Και στην διαμονή και στην σίτιση!

Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι, στο οποίο η Ηπειρωτική πρωτεύουσα έχει ελάχιστο μερίδιο. Παρότι η Παμβώτιδα είναι ένας υγρός στίβος, από τους καλύτερους παγκοσμίους, δεν καθίσταται ελκυστική για προετοιμασία, ούτε ξένων, ούτε ελληνικών αποστολών.

Το κόστος των Ιωαννίνων είναι τουλάχιστον οκτώ ευρώ μεγαλύτερο, ημερησίως, από ότι το κόστος στην Καστοριά, η οποία παρέχει εξ ίσου υψηλές υπηρεσίες στις αποστολές κωπηλασίας.

Αυτός είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας, για τον οποίο τα Γιάννινα και η Παμβώτιδα, δύσκολα μπορούν να γίνουν ελκυστικά.

Την προηγούμενη θερινή περίοδο στον υγρό στίβο της λίμνης έκανε την προετοιμασία της η Εθνική ομάδα του Καναδά, η οποία θα επιστρέψει και φέτος.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΦΟΝΣ σημείωσε πως στις προθέσεις της Ομοσπονδίας είναι τόσο το να φέρνει η ίδια αθλητές στα Γιάννενα, όσο και να κατευθύνει κι άλλες χώρες προς την πόλη, όμως αυτό «σκοντάφτει» στο πρόβλημα της δαπάνης!

«Οι προϋπολογισμοί των Ομοσπονδιών έχουν περικοπεί κατά 50% και οφείλουμε να πάμε εκεί όπου θα ξοδέψουμε λιγότερα χρήματα για το ίδιο αποτέλεσμα. Η διαφορά δαπάνης για διαμονή σε ξενοδοχεία και διατροφή των ομάδων ανάμεσα στην Καστοριά, για παράδειγμα και τα Γιάννενα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ξεπερνάει τα οκτώ ευρώ την ημέρα ανά άτομο. Το συνολικό ποσό λοιπόν είναι πολύ μεγάλο, αν σκεφτεί κανείς ότι στην Εθνική μας Ομάδα ξεκινάμε με αποστολές από 25 άτομα και φτάνουμε στα 60. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το κοστολόγιο ανά ημέρα είναι πάρα πολύ βαρύ για μας».

Όσο για τις ξένες εθνικές ομάδες, ο κ. Καρράς τόνισε πως η Ομοσπονδία είναι σε διαρκή συζήτηση με διάφορες χώρες και γίνεται προσπάθεια να έρχονται αποστολές τους για προετοιμασία στη χώρα μας και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα Γιάννενα και η Καστοριά, για τις οποίες στόχος της ΕΚΟΝΦΣ είναι, όπως είπε, να γίνουν αθλητικοί προορισμοί!

«Πρέπει να τρέξουμε…»

Ωστόσο, στη χθεσινή σύσκεψη με τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, όπως ανέφερε ο κ. Καρράς συζητήθηκε κυρίως το κομμάτι των τιμών για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο πρέπει να κλείσει άμεσα ώστε η διοργάνωση να βγάλει στην ιστοσελίδα της τις οριστικές τιμές για την ενημέρωση των ξένων Ομοσπονδιών που θα λάβουν μέρος στους αγώνες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στο παγκόσμιο κωπηλατικό στερέωμα οι προκρατήσεις ξεκινούν επτά – οκτώ μήνες πριν. Επομένως, εμείς τελειώνοντας η φετινή χρονιά πρέπει να έχουμε αρχίσει να δεχόμαστε κρατήσεις από ξένες ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε τα πάντα τώρα, για να μπορέσουμε να τα… πουλήσουμε όταν βγούμε ως Ομοσπονδία το επόμενο διάστημα σε αγώνες στο εξωτερικό. Δε μπορεί να ψαχνόμαστε τελευταία στιγμή, αλλά πρέπει να έχουμε έτοιμες απαντήσεις όταν οι ξένοι αρχίσουν να μας ρωτούν για τα Γιάννενα και το Πανευρωπαϊκό του ΄19. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ξένους, όχι με Έλληνες, οι οποίοι προγραμματίζουν από… πέρυσι που θα πάνε του χρόνου. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε τώρα τα κομμάτια που τους λείπουν στο παζλ του προϋπολογισμού και του σχεδιασμού τους για την επόμενη χρονιά»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ