Γιάννενα Τώρα: Η πρόταση για την λίμνη

Η Παμβώτιδα αποτελεί το μείζον θέμα για την παράταξη «Γιάννενα Τώρα» η οποία καταθέτει τις προτάσεις της εκτιμώντας ότι πόλη χωρίς λίμνη δεν νοείται.

Σημεία της πρότασης αυτής, η επεξεργασία της οποίας είχε ξεκινήσει το 2014, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου από τον επικεφαλής της παράταξης Άρη Μπαρτζώκα, τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Πάνου και τους υποψηφίους Θοδωρή Κολόκα και Θοδωρή Αλεξίου.

Ο Άρης Μπαρτζώκας άσκησε κριτική στην Δημοτική Αρχή υποστηρίζοντας ότι έχει γυρίσει τα νώτα της στην λίμνη και συμπλήρωσε πως «παρότι οι λίμνες δεν ψηφίζουν εμείς δεσμευόμαστε ότι θα έχουμε την λίμνη ως πρώτη προτεραιότητα».

Η ενίσχυση του Φορέα Διαχείρισης, ο ορισμός αντιδημάρχου για λιμναία θέματα, η λειτουργία λιμεναρχείου Παμβώτιδας και η ίδρυση υδατοδρομίου, αποτελούν βασικούς στόχους για την παράταξη, όπως τους ανέλυσε ο κ. Μπαρτζώκας.

Ο Δημήτρης Πάνου παρουσίασε τον βασικό κορμό της πρότασης, η επεξεργασία της οποίας είχε ξεκινήσει το 2014. Μεταξύ άλλων προτείνεται η λειτουργία περιβαλλοντικού πάρκου στον Κατσικά, πάρκο προιστορίας στο Πέραμα, ένταξη του Μάτσικα στο σχέδιο πόλης με ειδικό καθεστώς, κατασκευή λιμανιών σε διάφορα σημεία, πλάζ στην Ακτή Μιαούλη, κατασκευή κωπηλατοδρομίου στην Λαψίστα με τροφοδοσίας από τις πηγές Τούμπας, διαχείριση αποβλήτων με μονάδα βιοαερίου, ανοιχτό βιωματικό μουσείο στο Νησάκι, επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στα δρομολόγια των καραβιών.

Ο Θοδωρής Κολόκας, μεγαλωμένος στην Αμφιθέα, μετέφερα ουσιαστικά την εμπειρία του από την λίμνη, υποστηρίζοντας ότι η μεγάλη καταστροφή επήλθε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κι αυτό δεν ήταν άλλο από την στιγμή λειτουργίας του θυροφράγματος στο Πέραμα που επηρέασε την στάθμη της λίμνης.

Ο Θοδωρής Αλεξίου, ανέτρεξε σε μοντέλα ανάπτυξης στο εξωτερικό και σε λίμνες που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με των Ιωαννίνων, όπως είναι για παράδειγμα στο Κόμο της Ιταλίας. Η λίμνη σήμερα, όπως είπε, αποτελεί ξένο σώμα για την πόλη. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να γίνει ελκυστική κι αυτό θα επιτευχθεί με ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και με την μεταφορά καλών πρακτικών από το εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ