Για τους παιδικούς σε Μάρμαρα και Δροσοχώρι

Η απόφαση του ΟΚΠΑΠΑ για αναστολή λειτουργίας των παιδικών σταθμών σε Μάρμαρα και Δροσοχώρι δίνει την αφορμή για μία ακόμη αντιπαράθεση με την «Ενότητα Πολιτών».

Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, με ανακοίνωσή της εκφράσει την αντίθεσή της στην απόφαση για συνέχιση αναστολής της λειτουργίας του παιδικού σταθμού Μαρμάρων αλλά και την αναστολή λειτουργίας ενός ακόμα παιδικού σταθμού στο Δροσοχώρι, η οποία καταψηφίστηκε στη συνεδρίαση από τον Γιώργο Βίνη και τη Σοφία Μαρκούλα.

«Μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να παρθεί ερήμην των απόψεων της τοπικής κοινωνίας και για το λόγο αυτό αιτήθηκαν την αναβολή συζήτησης του θέματος μέχρις ότου κατατεθούν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους γονείς για να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός όσων επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους στους δύο παιδικούς σταθμούς και ακολούθως να υπάρξει συζήτηση με τα αρμόδια Τοπικά Συμβούλια πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και η πλειοψηφία του Δ.Σ. αποφάσισε να μην λειτουργήσουν δύο παιδικοί σταθμοί χωρίς να έχει τα απαραίτητα στοιχεία.

Με την απόφαση αυτή ο ΟΚΠΑΠΑ αναγκάζει γονείς και παιδιά των Μαρμάρων να «εξυπηρετηθούν» από τον παιδικό στο Σταυράκι, ενώ για εκείνους στο Δροσοχώρι τους «διανέμει» άλλους στον Κατσικά, άλλους στους Λογγάδες κι άλλους στο Κουτσελιό.

Ως παράταξη θεωρούμε απαράδεκτη την λήψη μιας τέτοιας απόφασης «ελαφρά τη καρδία» χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των παιδιών που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στους δύο αυτούς παιδικούς σταθμούς και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των τοπικών κοινωνιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η απάντηση του ΟΚΠΑΠΑ

Ο ΟΚΠΑΠΑ στην ανακοίνωση- απάντηση παραθέτει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. Η αναστολή λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού Μαρμάρων αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. στις 20/10/2015, δηλαδή επί θητείας ως Δημοτικής Αρχής της Παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα». Ο λόγος της αναστολής της λειτουργίας, όπως περιγράφεται από το πρακτικό της συνεδρίασης, ήταν ότι υπήρχαν μόνο 3 νέες αιτήσεις εγγραφής για την σχολική χρονιά 2015-2016.

Από τότε έως και σήμερα ο Παιδικός Σταθμός Μαρμάρων παρέμεινε σε αναστολή.

  1. Σε σχέση με την αναστολή λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού Δροσοχωρίου που πάρθηκε κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020, δεν υπήρξε τίποτα άλλο παρά η αποδοχή της εισήγησης της Διεύθυνσης Παιδικής Προστασίας & Προσχολικής Αγωγής στην οποία αναφέρεται α) ότι ο Παιδικός Σταθμός Δροσοχωρίου στεγάζεται στο Κοινωνικό κατάστημα με αύλειο χώρο την πλατεία του χωριού, χωρίς την απαραίτητη τουαλέτα για τα νήπια β) ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων νηπίων (για την σχολική χρονιά 2019-2020 υπήρχαν 5 εγγραφές εκ των οποίων μία διαγραφή και καθ’ όλη την σχολική χρονιά παρακολούθησαν ένα έως τρία νήπια).

Υπάρχουν τρία άτομα προσωπικό (παιδαγωγός, μαγείρισσα, βοηθητικό προσωπικό) τα οποία θα απασχοληθούν σε άλλους Παιδικούς Σταθμούς όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

«Τέλος, να τονίσουμε ότι οι Παιδικοί Σταθμοί δεν είναι χώροι φύλαξης των νηπίων αλλά χώροι διαπαιδαγώγησης και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξής τους και επομένως δομές με ένα ή δύο παιδιά δεν τηρούν την σημαντική αυτή προϋπόθεση.

Οι Πολίτες για την Ανατροπή

Ανακοίνωση για τους παιδικούς σταθμούς εξέδωσε και η παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή».

Σ’ αυτή αναφέρει:

Το ΔΣ του ΟΚΠΑΠΑ έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση αναστολής λειτουργίας των παιδικών σταθμών Μαρμάρων και Δροσοχωρίου κατόπιν μιας εκτεταμένης διαλογικής συζήτησης μεταξύ των μελών του ΔΣ του ΟΚΠΑΠΑ και των υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία προκλήθηκε από ερωτήματα που έθεσε η εκπρόσωπος της παράταξης Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή, κα. Μιτοπούλου Κατερίνα, σχετικά με το χρόνο επιλογής της συζήτησης και την διαδικασία. Ζητήματα με τα οποία συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι της παράταξης Ενότητα Πολιτών, αναπτύσσοντας έτσι ένα σκεπτικό διαφορετικής διαχείρισης του θέματος με το οποίο όμως δεν συμφώνησε η Διοίκηση αποδεχόμενη την σχετική εισήγηση ως είχε.

Το προηγούμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στην έγκριση νέων εγγραφών και επανεγγραφών παιδιών. Για ποιο λόγο δεν επιλέχθηκε να ολοκληρωθεί πρώτα αυτή η διαδικασία, να έχουμε νέα στοιχεία και μετά να το συζητήσουμε; Εάν θα υπάρχουν παιδιά, που θα πάνε εφόσον προκαταβολικά τώρα αναστέλλεται η λειτουργία των σταθμών. Ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας δεν αναφέρει ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό παιδιών. Συνεπώς πέραν της παιδαγωγικής των παιδιών στην οποία αναφέρθηκε η Διοίκηση, υφίσταται και το ζήτημα της στήριξης οικογενειών με μικρά παιδιά και μάλιστα εκτός του αστικού ιστού της πόλης, το οποίο συνιστά πολιτική απόφαση. Η Διοίκηση εκτιμούμε ότι όφειλε να είχε καλέσει τους ενδιαφερόμενους πολίτες σε διάλογο, όπου θα καταγράφονταν ανάγκες, θα αναλύονταν οι δυνατότητες και ακολούθως να είχε εισηγηθεί το θέμα, κάτι το οποίο δεν έγινε. Αντί για αυτό, επιλέγει να στηρίξει με πρόσφατη ανακοίνωσης της μια βιαστική απόφαση.

Ο παιδικός σταθμός Μαρμάρων είναι σε αναστολή τα τελευταία χρόνια. Η περαιτέρω μετάθεση της ευθύνης της απέναντι στην τοπική κοινωνία δε συνιστά έντιμη επιλογή. Η τοπική κοινωνία θα πρέπει οριστικά να γνωρίσει αν έχει παιδικό σταθμό ή δεν έχει και για ποιους λόγους.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του παιδικού σταθμού Δροσοχωρίου δεν κρίνονται κατάλληλες αλλά η Διοίκηση επιλέγει να μην απαντάει στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Η εισήγηση της θα έπρεπε να συνοδεύεται και με το σκεπτικό είτε της αποκατάστασης του κτιρίου είτε ανεύρεσης νέου καταλληλότερου, εφόσον η τοπική κοινωνία παρουσιάζει ανάγκες και επιθυμεί την διατήρηση του παιδικού τους σταθμού.

Σε μια σύγχρονη κοινωνία ενεργών πολιτών, πόσο μάλλον σε μια νέα εποχή, θα πρέπει και να προηγούνται συμμετοχικές διαδικασίες και να παρέχονται τεκμηριωμένες με στοιχεία προσεγγίσεις των ζητημάτων πριν την λήψη τέτοιων αποφάσεων.

Στην απόφασή μας αυτή συνετέλεσε ένας επιπλέον παράγοντας ότι τα παιδιά αυτά μπορούν εναλλακτικά να εγγραφούν στους Παιδικούς Σταθμούς της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας (Κατσικάς, Κουτσελιού, Λογγάδων). Να τονίσουμε ακόμα ότι υπήρξε αναστολή λειτουργίας και όχι παύση των Παιδικών Σταθμών.

Απ’ όλα  τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση μας έγινε ύστερα από μεγάλη συζήτηση και ώριμη σκέψη χωρίς καμία διάθεση αντιπαλότητας με την τοπική κοινωνία του Δροσοχωρίου.

Η διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου  του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. είναι να ενημερώνει και να ακούει τις τοπικές κοινωνίες αλλά και να ακούει τα προβλήματα και τις ελλείψεις των Τοπικών Κοινοτήτων. Αυτό αποδεικνύεται από την ενημέρωση που κάναμε την Παρασκευή 15 Μαΐου στην Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, στους τοπικούς Προέδρους των Κοινοτήτων για τις δομές και δράσεις του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. αλλά και των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών.

Απ’ όλα αυτά φαίνεται ότι δεν πήραμε μια απόφαση «ελαφρά τη καρδία» όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της παράταξης αλλά με σοβαρότητα και ώριμη σκέψη. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όλες τις δομές που υπάρχουν ή χρειάζεται να δημιουργηθούν με αντικειμενικά κριτήρια, διαφάνεια και αίσθημα δικαιοσύνης», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ