Γεωργιάδης: Έλεγχος σε όλη την αλυσίδα καυσίμων

kausima episotisi

Το ζήτημα της ακρίβειας βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την προστασία των καταναλωτών.

Καθώς νωρίτερα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, είχε καλέσει τον υπουργό Ανάπτυξης να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τα συμπεράσματα από την «έφοδο» στα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έγινε μια ενδελεχής συζήτηση για το πώς τιμολογούν τα καύσιμα και τους παραδόθηκε η επίσημη επιστολή της υπηρεσίας, με την οποία δίδεται η σχετική προθεσμία για να παραδώσουν τα στοιχεία, τα τιμολόγια αγοράς, τον τρόπο τιμολόγησης, τα τιμολόγια πώλησης, στοιχεία δηλαδή που είναι απαραίτητα για να γίνει ο σχετικός έλεγχος.

«Το τι θα βγάλει ο έλεγχος, εγώ δεν το ξέρω. Τον έλεγχο τον κάνει η υπηρεσία. Ο έλεγχος δεν γίνεται το πρωί και βγαίνει το πόρισμα το μεσημέρι. Είναι τεράστιος ο όγκος στοιχείων. Όταν θα βγει το αποτέλεσμα του ελέγχου, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα ανακοινωθεί. Αν πρέπει να μπει πρόστιμο, θα μπει πρόστιμο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και υπογράμμισε: «ο λόγος που κάναμε δημοσιοποίηση της χθεσινής μας πρωτοβουλίας, είναι για να στείλουμε σαφές μήνυμα σε όλη την αγορά. Εμείς έχουμε θεσπίσει αγορανομική διάταξη για τα καύσιμα, που λέει ότι το περιθώριο του κέρδους στον κύκλο των καυσίμων, με το οποίο κάποιος πουλάει σήμερα, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το περιθώριο του κέρδους που είχε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021. Ξεκινήσαμε τη νέα, πιο εντατική φάση του ελέγχου από τα διυλιστήρια, για να γίνει σαφές πως η αγορανομική διάταξη αφορά στο σύνολο των καυσίμων, από την πιο μεγάλη επιχείρηση που είναι τα διυλιστήρια, μέχρι την πιο μικρή που είναι ένα μεμονωμένο πρατήριο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε, μάλιστα, ότι χθες ξεκίνησε έλεγχος στα 30 πρώτα πρατήρια της χώρας, με τις υψηλότερες τιμές, στα οποία η υπηρεσία παρέδωσε τα σχετικά έγγραφα για την αποστολή των στοιχείων και, το πιθανότερο την Παρασκευή, ανακοινώνονται και τα πρώτα πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων που είχαν παραβιάσει το περιθώριο κέρδους.

Αυτά που πρέπει να κάνει το κράτος, τα κάνουμε όλα, είπε ο υπουργός και τόνισε ότι γίνονται με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα και με τη μεγαλύτερη επιμέλεια. «Επαίρομαι, ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει κάνει τα περισσότερα για την πάταξη της αισχροκέρδειας από οποιονδήποτε προκάτοχό μου», είπε ο κ. Γεωργιάδης, που, όμως, τόνισε ότι «σήμερα έχουμε την υψηλότερη τιμή αργού πετρελαίου σε ευρώ, που είχαμε ποτέ στην ιστορία μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ