Γεφύρι Κόνιτσας… Μέτρα πριν να είναι αργά!

gefiri konitsasn

gefiri konitsasn

Άμεση και επιβεβλημένη καθίσταται η λήψη μέτρων στο γεφύρι της Κόνιτσας, όπου τα σημάδια της φθοράς είναι πλέον ορατά.

Ήδη Περιφέρεια Ηπείρου, Υπουργείο Πολιτισμού και Δήμος Κόνιτσας έχουν υπογράψει προγραμματική σύμβαση προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη στατικής επάρκειας του γεφυριού και να προχωρήσουν οι εργασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα κλιμάκιο ειδικών θα βρίσκεται στην Κόνιτσα για να πραγματοποιήσει τις πρώτες διερευνητικές εργασίες.

“Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την προστασία του γεφυριού, ενός από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής”, δήλωσε ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ο οποίος είχε αναδείξει την αναγκαιότητα αυτή αμέσως μετά την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας.

“Το είχα πει και το επαναλαμβάνω. Δεν πρέπει να κλαίμε επί των ερειπίων αλλά οφείλουμε να φροντίζουμε ώστε να μην υπάρξουν ερείπια” σημείωσε ο κ. Παπασπύρου.

Το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, κτίστηκε το 1870- 71 από συνεργείο 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη.

Το γεφύρι χτίστηκε με δωρεές των κατοίκων της πόλης και κυρίως του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίες διέθεσε περίπου τα μισά από τα 120.000 γρόσια που κόστισε η κατασκευή του.

Στην ίδια θέση είχε κατασκευαστεί παλιότερα, το 1823, ένα ξύλινο γεφύρι, το οποίο όμως δεν άντεξε την ορμή του ποταμού και καταστράφηκε πολύ σύντομα.

Το σημερινό πέτρινο γεφύρι έχει διαστάσεις 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος ενώ κάτω από την καμάρα του διακρίνεται η μικρή καμπάνα που σήμαινε για να προειδοποιήσει τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας, οπότε και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ