«Γέφυρες» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Imperial College του Λονδίνου

imperial

Ορόσημο χαρακτηρίζεται για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η διεύρυνση και η ενίσχυση της συνεργασίας με το Imperial College του Λονδίνου τόσο για την εξωστρέφεια όσο και για τον τομέα της έρευνας,

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής πραγματοποιήθηκε το θερινό σχολείο για το «Μικροβίωμα», μια καινοτόμος πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των δύο Πανεπιστημίων. Το θερινό σχολείο προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία εκπαίδευσης σε ένα καινοτόμο πεδίο υψηλού ενδιαφέροντος, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητες και τα οφέλη της συνεργασίας μας.

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στη συγκεκριμένη συνεργασία ήταν η παρουσία του Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Παρόντες επίσης ήταν ο κ. Mark Thursz, Δ/ντής του Ακαδημαϊκού Κέντρου Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Ηπατολογίας, στο Τμήμα Ιατρικής του Imperial College και η Καθηγήτρια Πηνελόπη Μανούσου που είναι και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως τόνισε η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου πρόκειται για μια συνεργασία ορόσημο η οποία προϋπήρχε και πλέον διευρύνεται σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο.

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με την στήριξη όλων των εμπλεκομένων θα υλοποιηθεί ένας σημαντικός στρατηγικός στόχος του Πανεπιστημίου και θα ενισχυθεί η καινοτομία και η αριστεία.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες στον Εξοχότατο Πρέσβη κύριο ο οποίος με την παρουσία του στο Πανεπιστήμιό μας, επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξή του στις προσπάθειές μας για την ενίσχυση της συνεργασίας με Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και κυρίως με το ImperialCollege. Η παρουσία του αποτελεί τιμή για εμάς και μια ισχυρή ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται σε αυτή τη συνεργασία, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων θα υλοποιήσουμε έναν σημαντικό στρατηγικό μας στόχο και θα ενισχύσουμε την καινοτομία και την αριστεία, προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας ευρύτερα» ανέφερε η κ. Μπατιστάτου.

Πυλώνα των διμερών σχέσεων των δυο χωρών χαρακτήρισε την εκπαίδευση  ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Matthew Lodge , εξηγώντας ότι η Αγγλία από τον 17ο  αιώνα έχει υποδεχθεί στα πανεπιστήμια της εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες φοιτητές.

Τις τελευταίες δεκαετίες στα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου σπούδασαν χιλιάδες Έλληνες φοιτητές ενώ στα Βρετανικά Πανεπιστήμια διδάσκει μεγάλος αριθμός Ελλήνων καθηγητών.

Μάλιστα ο Πρέσβης υπογράμμισε ότι μετά το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει συνεργασίες με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια κυρίως στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Από την πλευρά της το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καθηγήτρια του Imperial college Πηνελόπη Μανούσου που αποτέλεσε και τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα δυο πανεπιστήμια για ενίσχυση της συνεργασίας τόνισε ότι το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένο στο έργο του με έναν από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους να είναι η εξωστρέφεια και η συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια .

Τέλος από την πλευρά του ο Καθηγητής κ. Mark Thursz, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική κα για το βρετανικό πανεπιστήμιο την συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω διαφόρων προγραμμάτων και εξέφρασε την βούληση η συνεργασία των δυο πανεπιστημίων να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο μέσω κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ