Γαστρονομικό ταξίδι με έμπνευση την κτηνοτροφία!

gastronomia (1)

Με πηγή έμπνευσης την μετακινούμενη κτηνοτροφία, τα παραδοσιακά τυροκομικά και κρεοπαραγωγικά προϊόντα, καθώς και τους τοπικούς οίνους της Ηπείρου, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου το μήνα Ιούλιο ένα γαστρονομικό ταξίδι με αφετηρία τα Ιωάννινα και ενδιάμεσους σταθμούς το Μέτσοβο και την Πρέβεζα  ενώ ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μία δράση που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του έργου MeDInno που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 με διπλό στόχο: αφενός να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο της Ηπείρου ως αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς και δυναμικό τουριστικό πόρο και αφετέρου, να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την αναγνωρισιμότητα των Ηπειρωτικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν μενού 7 πιάτων με τοπικές πρώτες ύλες, προσαρμοσμένα στη γαστρονομική παράδοση κάθε τόπου, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα προϊόντα αιγοπροβατοτροφίας.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι φορέων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων, συλλογικών – επαγγελματικών φορέων, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αγροδιατροφής και του τουρισμού, δημοσιογράφοι κ.λπ.

Τέλος, παράλληλα με τις εκδηλώσεις γαστρονομίας η Περιφέρεια Ηπείρου φιλοξένησε στα Ιωάννινα 5 food και travel bloggers, οι οποίοι πραγματοποίησαν ημερήσιες εξορμήσεις και γευστικές δοκιμές στα Ιωάννινα, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, την Άρτα και την Πρέβεζα.

Οι δράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο του έργου MeDInno αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο με μία ακόμα γαστρονομική εκδήλωση στην Αθήνα και την ημερίδα λήξης του έργου στα Ιωάννινα όπου θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα του έργου συνολικά για όλη τη διασυνοριακή περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ