ΓΑΚ: Τεκμήρια του αγώνα και της απελευθέρωσης

genika arxeia

genika arxeia

«Λόγος και εικόνα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο του 19ου αι. Εικόνες, βιβλία, συγγράμματα. Τιμή στον Νίκο Ψημμένο. Συν μια σύγχρονη πρόταση του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη» : είναι ο τίτλος της έκθεσης την οποία συνδιοργανώνουν τα Γ.Α.Κ.-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων από τον οθωμανικό ζυγό «Ελευθέρια» στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ι.Α.Μ.Η. (Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου).

Ο Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης παρουσιάζει δύο βιβλία τέχνης. Το πρώτο ονομάζεται «EPHEMERIDE1» και το δεύτερο «ΕΙΡΗΣΘΩ». Το πρώτο είναι ένας σκοτεινός θάλαμος που περιέχει ηλιοτυπίες (τεχνική του 19ου αι. χωρίς λόγια. Το «ΕΙΡΗΣΘΩ» είναι ένα ποιητικό βιβλίο, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που μπορούν να αποκαλύψουν την εικόνα και το λόγο μέσω των αισθήσεων (βαθυτυπίες-μπρέιλ).

Στην έκθεση των τεκμηρίων συμμετέχουν, εκτός από τα ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και με υλικό της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων ο ιδιώτης-συλλέκτης κ. Γιώργος Βώττης, Δικηγόρος.

Με την έκθεση δίνεται η δυνατότητα στο κοινό της πόλης μας να γνωρίσει τον έντυπο και περιοδικό τύπο της εποχής, την ποικιλία των εντύπων (εγκυκλοπαιδικά περιοδικά, φιλολογικά ή/και οικογενειακά περιοδικά, ημερολόγια) καθώς και το εύρος των θεματικών πεδίων.

Η επιλογή της θεματικής ενότητας αποσκοπεί στην ανάδειξη έντυπου υλικού του 19ου αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έντονες ιδεολογικές, πνευματικές και πολιτισμικές αναζητήσεις, καθώς και ποικίλες κοινωνικοπολιτικές ζυμώσεις, που είναι άμεσα συνυφασμένες με τη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας και τον αυτοπροσδιορισμό του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Το διαφωτιστικό αίτημα συγχρονισμού με την Ευρώπη αλλά και το αίτημα εθνικής καθαρότητας από τις δυτικές προσμείξεις προσδίδουν την άρρηκτη συνέχεια του ελληνικού έθνους.

Παράλληλα, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευχέρεια της βιωματικής διδασκαλίας μέσα από τις θεματικές ενότητες της έκθεσης. Επαγγελματικές και επιστημονικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής θα επισκέπτονται τα γνωστικά αντικείμενα που αναδύονται από τις ενότητες της θεματογραφίας. Ψηφιακό, επιπλέον, υλικό θα υποστηρίζει το γνωστικό αντικείμενο σε μορφωτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς καθώς και στις ελληνικές κοινότητες του απόδημου ελληνισμού.

Η έκθεση φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου (Ι.Α.Μ.Η.). που αναδεικνύει και προβάλλει την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Μαρτίου 2017. ΄Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και άλλες ώρες και αργίες κατόπιν επικοινωνίας στο τηλ. 26510-34469
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ