Γ. Ζάψας.. «Με αφορμή τις παραιτήσεις στο Περιφερειακό..»

zapsas g

Ως ευκαιρία επανατοποθέτησης όλων των περιφερειακών παρατάξεων και των περιφερειακών συμβούλων θεωρεί ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» τις παραιτήσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Οι παραιτήσεις συνδέθηκαν με το πρωτοφανές στα χρονικά επεισόδιο υποβάθμισης του διαλόγου σε προηγηθείσα συνεδρίαση, όπου εκστομίστηκαν ύβρεις και αντηλλάγησαν βαριές κουβέντες, από κορυφαίους παράγοντες του Συμβουλίου. Κοινώς η κατάσταση ξέφυγε. Στην συνεδρίαση που ακολούθησε οι πρωταγωνιστές του επεισοδίου αναγνώρισαν την εκτροπή και ανέλαβαν την προσωπική τους ευθύνη ή σιώπησαν ενοχικά, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Η εκ των υστέρων παραίτηση του πρόεδρου επιβεβαιώνει την υποβόσκουσα από καιρό κρίση και καλώς επιμένει μη θέλοντας να χρεωθεί αήθεις συμπεριφορές και τις συνεπαγόμενες ευθύνες άλλων. Συνακόλουθα, η παραίτηση του Αντιπροέδρου, που μας εκπροσωπεί στο προεδρείο, σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται με εξ αδιαιρέτου ανάληψη ευθύνης, αλλά με υπεύθυνη στάση αιρετού σε θεσμικό ρόλο» σημειώνει ο κ. Ζάψας.

Αναφέρει ότι πριν την παραίτηση του Προέδρου ο ίδιος είχε αποστείλει επιστολή όπου σχολίαζε με δεικτικό ύφος το συμβάν και εξέφραζε την πεποίθηση να είναι μεμονωμένο περιστατικό.

«Το ερώτημα για την επόμενη μέρα είναι η αναβάθμιση του θεσμού. Η δική μας απάντηση είναι περισσότερη δημοκρατία. Συνεχής διάλογος και σεβασμός στα μέλη. Καλύτερη επικοινωνία του προεδρείου με τις περιφερειακές παρατάξεις. Εισαγωγή πολιτικής θεματολογίας στην ημερήσια διάταξη. Περισσότερος χρόνος και συμμετοχή στη συζήτηση για πραγματική διαβούλευση κι όχι επίκληση της εκλογικής δύναμης. Η έπαρση της απόλυτης πλειοψηφίας, η προκλητική συμπεριφορά και η έλλειψη δημοκρατικής κουλτούρας είναι στοιχεία αρνητικά για τη διαχείριση των κοινών και οδηγεί σε συγκρούσεις. Η παραδοχή της ωμής πραγματικότητας ίσως είναι λυτρωτική.

Φτάσαμε εδώ από τις γενικότερες πολιτικές της ευνοιοκρατίας, της κομματικοποίησης και της καθεστωτικής αντίληψης των πλειοψηφιών. Ίσως να έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να διορθώσουμε και να σχεδιάσουμε ένα πραγματικά ελπιδοφόρο μέλλον για την κοινωνία και τον τόπο μας. Να συνειδητοποιήσουμε την υστέρηση στην οποία βρισκόμαστε και να αναμετρηθούμε με τις ανάγκες των συμπατριωτών μας που δοκιμάστηκαν από τη διπλή οικονομική και υγειονομική κρίση. Να διεκδικήσουμε τις υποδομές που έχει ανάγκη η περιφέρεια μας για να συγκριθεί και να συγκλίνει με άλλες προηγμένες. Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα. Είμαστε έκτος ταμείου ανάκαμψης με ευθύνη της περιφερειακής αρχής και το νέο ΕΣΠΑ το σχεδιάζουν οι εταιρίες. Να σχεδιάσουμε εμείς και να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο είναι καιρός. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί οπισθοχώρηση και οπισθοδρόμηση. Η πολιτική μας οριοθετείται από τις αρχές της δημόσιας λογοδοσίας και διαφάνειας, τον σεβασμό στους θεσμούς και την προάσπιση των δικαιωμάτων. Στη δική μας αντίληψη η στοχοποίηση της δημοσιογραφικής κριτικής έναντι της διοίκησης στραγγαλίζει την ελευθεροτυπία, είναι απαράδεκτη και δεν υπάρχει χώρος για παράκεντρα εξουσίας. Η παράταξη μας από θέση αντιπολίτευσης εργάζεται για την προκοπή του τόπου. Θα συνεργαστεί όπου συμφωνεί, χωρίς δογματισμούς και κομματικές περιχαρακώσεις, θα συγκρουστεί και θα καταγγείλει αν χρειαστεί, στέκεται σταθερά απέναντι σε συμφέροντα, είναι στο πλευρό των αδυνάτων και θα υπερασπιστεί τις δημοκρατικές κατακτήσεις» αναφέρει ο κ. Ζάψας στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ