Γ. Βαρουφάκης στα Γιάννινα: Η ακρίβεια οφείλεται στους ολιγάρχες

varoufakis panepistimio

Συζήτηση με θέμα «Τεχνολογία, Χρήμα, Πόλεμος» αλλά και την Πολιτική, είχε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με φοιτητές και φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Κατά την προσέλευση του στο Πανεπιστήμιο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έκανε δηλώσεις σε τοπικά μέσα και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε δηλώσεις που έκανε αναφέρθηκε στο κύμα ακρίβειας  επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.

«Η Κυβέρνηση αυτή κρύβεται πίσω από εξωτερικές κρίσεις. Εμείς την κρίνουμε από το κατά πόσο λειτουργεί ως ένα αμορτισέρ που αποσβένει τον κραδασμό που έρχεται από έξω ή ως ένας μεγεθυντής του κραδασμού. Είναι μεγεθυντής του κραδασμού. Πάρτε το ηλεκτρικό ρεύμα. Έχει τρελαθεί ο κόσμος με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το 56 με 60% της αύξησης της τιμής δεν οφείλεται στο φυσικό αέριο, οφείλεται στους ολιγάρχες. Ξέρουμε πολύ καλά, είμαστε και στην Ήπειρο, έχουμε υδροηλεκτρικά, όταν βρέχει τρέχει νερό, κινείται η τουρμπίνα του υδροηλεκτρικού, παράγει κιλοβατώρες. Κόστος αυτής της κιλοβατώρας, μηδέν. Η ιδιωτική, πλέον, ΔΕΗ της EBC χρεώνει γι’ αυτή την κιλοβατώρα που της κόστισε μηδέν, τιμή σα να είχε παραχθεί από το πιο ακριβό φυσικό αέριο του κόσμου. Οπότε, έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία λειτουργεί υπέρ των αρπακτικών και κρύβεται πίσω από πραγματικά εξωγενή προβλήματα» ανέφερε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει ελπίδα ανατροπής όσον αφορά στην Αριστερά:

Ναι, λέγεται ΜέΡΑ25.

Αν πιστεύαμε ότι κάποιο άλλο κόμμα ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ θα μπορούσε να φέρει αυτή την ανατροπή δε θα είχαμε φτιάξει το ΜέΡΑ25. Εμείς είμαστε άνθρωποι που δεν αγαπάμε την πολιτική διαδικασία, την κομματική διαδικασία. Θα μπαίναμε σε ένα από αυτά τα δύο κόμματα. Σεβόμαστε όλους και όλες, κάνουμε συνεχείς εκκλήσεις για συζήτηση, για διάλογο, για συνεργασία σε πράγματα τα οποία αφορούν τον κόσμο. Αλλά αν πιστεύαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συστημικός, είναι συστημικός και γι’ αυτό φτιάξαμε το ΜέΡΑ25. Το ΚΚΕ έχει μια διαφορετική, αν θέλετε και πολιτική φιλοσοφία από τη δική μας, εμείς πιστεύουμε στα κινήματα, δε θέλουμε να είμαστε το κόμμα που ουσιαστικά τα καθοδηγεί, δε θέλουμε καθοδηγούμενα κινήματα, είμαστε βαθιά δημοκράτες, πιστεύουμε στις λαϊκές συνελεύσεις με κληρωτούς, θέλουμε να ψηφίζουμε για να ξαναψηφίζουμε οπότε έχουμε φτιάξει το ΜέΡΑ25.

Για τις εκλογές και τις συνεργασίες:

Εκλογές πίστευα ότι θα γίνουν τον Μάιο μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες. Μετά είδαμε ότι κατέρρευσε δημοσκοπικά ο κ. Μητσοτάκης και ψυχολογικά και δεν θα τις κάνει τώρα, ελπίζει μάλλον να πάει καλά το καλοκαίρι με τον τουρισμό να τις κάνει το φθινόπωρο, αν όχι θα τις κάνει την άνοιξη, κοντός ψαλμός αλληλούια. Τώρα για το θέμα της συγκυβέρνησης είναι σίγουρη, από τη στιγμή που αυτοδυναμία πήγε περίπατο με την πτώση της δημοφιλίας του κ. Μητσοτάκη. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει μία μετεκλογική αριθμητική που ήδη σχεδιάζεται. Το ερώτημα είναι θα τους βγουν τα νούμερα να συγκυβερνήσουν Νέα Δημοκρατία – ΚΙΝΑΛ, θα τους βγουν τα νούμερα να συγκυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ ή θα αναγκαστούν σε μία τριπλή μεγάλη συμμαχία που θα τους επιβάλουν από τις Βρυξέλλες βεβαίως, όπως έκαναν και με τον Ντράγκι στην Ιταλία, όπως κάνανε και με τον Παπαδήμα, όπως κάναμε και με τον Μάριο Μόντι. Εμείς είμαστε εδώ πάντως για να τους χαλάσουμε αυτά τα σχέδια.

Εμείς θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τι εννοεί; Εννοεί να τους ψηφίσουμε εμείς να γίνουν αυτοί υπουργοί να μας δώσουν κι εμάς κανένα υπουργείο για να περάσουν τα μέτρα των Βρυξελλών και τα μέτρα των ολιγαρχών με προοδευτικό πρόσημο. Ε δεν φτιαχτήκαμε εμείς γι’ αυτό. Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικότατο ΟΧΙ, δεν θα τους κάνουμε υπουργούς ούτε θα γίνουμε κι εμείς υπουργοί για να συνεχίσουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι αυτά τα οποία λένε οι Βρυξέλλες έχουν και προοδευτικό πρόσημο. Ένας θα κάνει με προοδευτικό πρόσημο, άλλος θα κάνει με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, ο τρίτος θα κάνει με νεοφιλελεύθερο πρόσημο, εμείς δεν θα τα κάνουμε είναι απλό. Θα δυναμιτίσουμε τις διαδικασίες ερημοποίησης αυτής της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ