Γ. Αμυράς: Πρωτοποριακή μεταρρύθμιση τα «Απάτητα Βουνά»

adrakolimni

Πρωτοποριακή περιβαλλοντική μεταρρύθμιση, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς το πρόγραμμα “απάτητα βουνά” που ενημέρωσε, νωρίτερα σήμερα, την κοινοβουλευτική επιτροπή προστασίας του περιβάλλοντος επί θεμάτων βιοποικιλότητας.

Οι έξι ορεινοί όγκοι της χώρας που τίθενται σε καθεστώς αυστηρότατης προστασίας είναι:

– το όρος Σάος στη Σαμοθράκη, το ψηλότερο δηλαδή βουνό του Αιγαίου, με σημαντικά οικοσυστήματα και πολλά νερά και με ένα είδος μαργαρίτας που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

– ο Σμόλικας, το δεύτερο ψηλότερο βουνό της χώρας, σημαντικό για τα αρπαχτικά πουλιά

– η Τύμφη, όπου συναντάται ο νοτιότερος πληθυσμός στη Βαλκανική Χερσόνησο του αγριόγιδου και του λύγκα που επανεμφανίστηκε μετά από αρκετές δεκαετίες

– τα Λευκά Όρη, με τους απολιθωμένους σπόγγους και μικροβακτήρια, ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών

– ο Ταϋγετος, βουνό που δεν έχει ακόμη ερευνηθεί επαρκώς και έχει ενδημική πανίδα και εξαιρετικά τοπία.

– το όρος Χατζή στη Θεσσαλία, που παρουσιάζει φαινόμενο ενδημισμού, λόγω των γκρεμών του.

Ο κ. Αμυράς που επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θεσμοθετεί ένα τέτοιο καθεστώς δείχνοντας τον δρόμο για την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, εξήγησε ότι η θέση αυτών των ορεινών όγκων σε κατάσταση απόλυτης προστασίας, σημαίνει “πως κανένας δεν πρόκειται να ανοίξει δρόμους σε αυτές τις περιοχές, δεν πρόκειται να διαταράξει τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματά τους, κανείς δεν θα μπορέσει να χτίσει η κατασκευάσει την οποιαδήποτε τεχνητή πλατφόρμα”.

Όπως δε ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ήδη συλλέγουν στοιχεία για 55 ακόμα οριοθετημένα αδιατάρακτα φυσικά τοπία σε βουνά και επεξεργάζονται δίχτυ προστασίας για τις ελληνικές θάλασσες για να τεθούν θαλάσσιες περιοχές σε καθεστώς προστασίας και σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.

Στα “απάτητα βουνά”, δεν θα υπάρχουν μόνο απαγορεύσεις. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, θα προωθηθεί ο οικοτουρισμός σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, τα συναρμόδια υπουργεία θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων με επιστημονικούς φορείς ώστε να μελετήσουν την μικροχλωρίδα και την πανίδα του κάθε απάτητου βουνού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ