Φρούτα και λαχανικά διατηρούν υγιή την καρδιά

lemonada

lemonadaΤα νεαρά άτομα που τρώνε περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα έχουν υγιέστερη καρδιά όταν μεγαλώνουν, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Επιστημονική ομάδα του Καρδιολογικού Ινστιτούτου της Μινεάπολις, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Μιεντέμα, χώρισε περισσότερους από 2.500 νεαρούς ενήλικες σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσα φρούτα και λαχανικά έτρωγαν.

Είκοσι χρόνια αργότερα, αξιολόγησαν τα ευρήματα των αξονικών τομογραφιών στις οποίες είχαν υποβάλλει τους συμμετέχοντες. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, σε νεαρή ηλικία, ήταν 26% λιγότερο πιθανό να έχουν αθηροσκλήρωση, συγκριτικά με όσους έτρωγαν ελάχιστες ποσότητες. Η αθηροσκλήρωση είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, έτρωγαν σχεδόν εννέα μερίδες την ημέρα, ενώ οι άνδρες περισσότερες από επτά.

Αντιθέτως, οι γυναίκες με την ελάχιστη κατανάλωση, έτρωγαν κατά μέσο όρο τρεις μερίδες ημερησίως και οι άνδρες περίπου δυόμισι.

Πάντως και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ αυξημένης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και λιγότερων καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά τη μέση ηλικία.

Ωστόσο, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι αν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ξεκινά από μικρή ηλικία μπορεί να προστατεύει την καρδιά για πολλά χρόνια μετέπειτα.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ