«Φροντιστήριο» αιρετών για τον Κλεισθένη

Δύο ερμηνευτικές εγκύκλιοι θα συμπληρώσουν τον «Κλεισθένη» και θα αποσαφηνίζουν το τοπίο στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Οι εγκύκλιοι θα ξεκαθαρίζουν σημεία του Νόμου και θα αφορούν κυρίως στον τρόπο συγκρότησης των ψηφοδελτίων και στην κατανομή των εδρών.

Αιρετοί και στελέχη της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος, κατά την διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Κωνσταντίνο Πουλάκη.

Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκαν όλα τα θέματα και οι θεσμικές αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης Ι.  Η αλλαγή  του εκλογικού νόμου , ο τρόπος διοίκησης, ο έλεγχος των αποφάσεων με τις αυτοτελείς υπηρεσίες, τα οικονομικά μέσω χρηματοδότησης των ΚΑΠ και την κατηγοριοποίηση των δήμων. Αλλαγές που οδηγούν στην δημοκρατία, την συμμετοχή των δημοτών, των πολιτών και των αιρετών, τον διάλογο, τη συναίνεση και την σύνθεση απόψεων για τις τελικές αποφάσεις όπως υπογράμμισε ο κ. Πουλάκης.

Παράλληλα το Υπουργείο ευελπιστεί ότι μέσα στους επόμενους πέντε μήνες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις αρμοδιότητες ανάμεσα στο κεντρικό κράτος, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Για το λόγο αυτό  έχουν εκδοθεί Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη συγκρότηση επιτροπών, ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και τα άλλα υπουργεία, με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ.

Όσο για τις αντιδράσεις που παραμένουν αυτές σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα προέρχονται από κυρίως από δημάρχους οι οποίοι όπως είπε μέχρι σήμερα είναι μάθει να λειτουργούν μόνοι τους στην λογική του «ενός ανδρός αρχή», προσθέτοντας πως μέσα από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που γίνονται ανά την Ελλάδα προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών είναι υπέρ των αλλαγών.

Ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα Φιλόδημος που επεκτείνεται με νέες προσκλήσεις και τις περιφέρειες για την στήριξη του συνόλου της αυτοδιοίκησης. Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχει φτάσει το 1,5 δις ευρώ προτάσεις που εγκρίθηκαν και θα πρέπει να προχωρήσουν τα έργα ενώ αναφέρθηκε και στις δυο νέες προσκλήσεις για αντιπλημμυρικά έργα, που απευθύνεται και στις περιφέρειες, και για αναμόρφωση δημοτικών κτιρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ