Τι φροντίζει τελικά η FRONTEX;

FRONTEX1Καταγράφει τους λαθρομετανάστες για να τους απελάσει στην Ελλάδα αν εντοπιστούν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί στον Έβρο, την Ορεστιάδα και την Κομοτηνή οι 500 περίπου αστυνομικοί που μετακινούνται με συνοπτικές διαδικασίες από τις τέσσερις διευθύνσεις της Ηπείρου.

Σοβαρά προβλήματα, όπως της σίτισης και της στέγασης δεν έχουν λυθεί ακόμη, ενώ εκκωφαντική είναι η σιωπή τόσο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλήθος αντιδράσεων που διατυπώνεται από όλη την Ήπειρο.

Η περιοχή μας, με σοβαρά προβλήματα διακίνησης ναρκωτικών αλλά και λαθρομετανάστευσης ουσιαστικά αδειάζει και μένει έρμαιο της εγκληματικότητας. Μετά την μετακίνηση τόσο μεγάλης δύναμης δεν κλείνουν μόνο όλα τα τμήματα συνοριακής φύλαξης αλλά αποδυναμώνονται και νευραλγικές υπηρεσίες, ειδικά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων που μέχρι τώρα υποστηρίζονταν από συνοριακούς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα προβλήματα αυτά μεταφέρθηκαν από την Ήπειρο στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για να διαπιστώσουν ότι περιθώρια διαλόγου δεν υπάρχουν.

Το ένα θέμα λοιπόν είναι αυτό. Το δεύτερο σχετίζεται με το αντικείμενο της αποστολής τους στη Θράκη, εκεί όπου από τις αρχές του 2011 έχει αναπτυχθεί δύναμη του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη μετανάστευση Frontex.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αυτό που συμβαίνει επί ενάμισι χρόνο είναι απλή καταγραφή των λαθρομεταναστών που περνούν τα σύνορα και στη συνέχεια συνοδεία στο εσωτερικό της χώρας, σε κάποιο από τα δεκάδες κρατητήρια καθώς τα Κέντρα Φύλαξης ακόμη μένουν στα χαρτιά.

Και η καταγραφή αυτή γίνεται για έναν απλό λόγο. Εάν οι ίδιοι άνθρωποι εντοπιστούν στο μέλλον σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης να απελαθούν στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας θα έχει καταγραφεί ως η πρώτη είσοδός τους.

Με άλλα λόγια αυτό που φροντίζει η Frontex είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών.

Και τώρα στην επιχείρηση αυτή συνδράμει και η ελληνική πολιτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ