ΦΠΑ: Τι αλλάζει από 1η Οκτωβρίου για τις επιχειρήσεις

FPA 29 9 14

FPA 29 9 14Από την 1η Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ το νέο καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις, με βάση το οποίο όσες εξ αυτών δεν έχουν εισπράξει ΦΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να τον αποδίδουν στις εφορίες. Το νέο σύστημα, αφορά επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ, και αναμένεται να δώσει “ανάσα” ρευστότητας σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν εξοφλήσει τον ΦΠΑ δεν θα μπορούν να τον εκπέσουν.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις ενώ η συμμετοχή σε αυτό θα είναι προαιρετική.

 

Εντός των επομένων ημερών η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου αναμένεται να υπογράψει τις απαραίτητες αποφάσεις και εγκυκλίους για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, ενώ φέρεται να έχει υποβάλει στην αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν αίτημα για διεύρυνση του ορίου τζίρου των επιχειρήσεων που μπορούν να υπαχθούν στο νέο σύστημα από τα 500.000 ευρώ στα 2 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, ήτοι κάθε μήνα ή τρίμηνο ανεξάρτητα με το εάν αυτό πληρωθεί έξι μήνες αργότερα. Πιο απλά μια επιχείρηση σήμερα υποχρεούται να πληρώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ στις ανωτέρω ημερομηνίες ακόμα και αν δεν τον έχει εισπράξει.

Πλέον, η πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξή του, ήτοι όταν μια επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο, θα είναι υποχρεωμένη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί. Το σύστημα θα επιτρέψει στους φορολογούμενους με κύκλο εργασιών μικρότερο από 500.000 ευρώ να αναβάλουν την καταβολή ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που θα πληρώσει ο πελάτης τους.

Μια ηλεκτρονική αίτηση για την ένταξη στο σύστημα αλλά και προσαρμογή των λογιστικών συστημάτων των επιχειρήσεων ώστε να καταγράφονται με σαφήνεια εισπράξεις και πληρωμές ως προς τον ακριβή χρόνο.

Οι πληροφορίες αυτές θα παρέχονται ηλεκτρονικά στη φορολογική Διοίκηση, προκειμένου να προκύπτει ο χρόνος κατά τον οποίο υπάρχει υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ