Φωτίστηκαν πτυχές της Επανάστασης του Συρράκου 200+1 χρόνια μετά

sirako ekdilosi

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών, των βουλευτών Ιωαννίνων Σταύρου Καλογιάννη και Μερόπης Τζούφη, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή επιστημονική διημερίδα με θέμα «Συρράκο 1821, 200 χρόνια από την Επανάσταση», το Σαββατοκύριακο 30-31 Ιουλίου 2022 στο Συρράκο.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και το Κέντρο Μελέτης, Ανάδειξης και Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Συρράκου Ν.Π.Δ.Δ.«Ο Γεώργιος Γιαννιώτης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος, που έλαβε την έγκριση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και στοχεύει στην ανάδειξη του γεγονότος της Επανάστασης του Συρράκου το 1821, καθώς και της συμμετοχής του στον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Τη διημερίδα συμπλήρωσε η προβολή αποσπασμάτων σχετικού ντοκιμαντέρ, που εγκρίθηκε από την επιτροπή «Ελλάδα 2021» και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον χώρο των «Ηρώων».

Τους διοργανωτές της ημερίδας συνεχάρη ο Πρόεδρος της Βουλής, εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του, γιατί, κατά κάποιο τρόπο, «προξένεψε» τη σχέση του Συρράκου με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», με αποτέλεσμα να ενταχθούν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο των δράσεων αναστοχασμού για τους δύο αιώνες από το γενέθλιο ξέσπασμα της πατρίδας μας.

Αναφορές στο έργο και την προσωπικότητα του γεννημένου στο Συρράκο Ιωάννη Κωλέττη, πρωθυπουργού της χώρας κατά τις περιόδους 1834 – 1835 και 1844 – 1847, έκαναν στους χαιρετισμούς τους ο Σταύρος Καλογιάννης και ο Αλέκος Καχριμάνης, ενώ στον ποιητή και πεζογράφο Κωστα Κρυστάλλη, επίσης γεννημένο στο Συρράκο, αναφέρθηκε η Μερόπη Τζούφη, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές στάθηκε στην επιλογή του Δήμου να εστιάσει στην επανάσταση του Συρράκου και των Καλαρρυτών, αλλά και στη συμβολή των προεπαναστατικών αγώνων με την ανάδειξη της ηρωικής μορφής του Κατσαντώνη.

Στο πρόγραμμα «Συρράκο 1821 – 200 χρόνια από την Επανάσταση» αναφέρθηκε, τέλος, ο πρόεδρος της κοινότητας Συρράκου Γιώργος Βαΐτσης.

Το παρών στην έναρξη των εργασιών της διημερίδας έδωσαν, επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες Αγνή Νάκου, Χάρης Λαζάνης και Οδυσσέας Πότσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ