Φωτιά και στο ψωμί από το ράλι στα σιτηρά

fournos psomi

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές του ψωμιού στην Ελλάδα μετά το «ράλι» της της τιμής του σίτου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών με καταναλωτές να καλούνται να πληρώσουν έως και 3,60 ευρώ το κιλό για ορισμένα εξεζητημένα είδη όπως ψωμία με προζύμι.

Την ίδια ώρα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια έχουν ακριβύνει πάνω από 10% σε σχέση με πέρσι ενώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μόνο τον Απρίλιο το ψωμί ακρίβυνε κατά 5%.

Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με το MEGA, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου «χωριάτικο» έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ την ώρα που το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ ανέβηκε στα 420 ευρώ ενώ οι οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 60%.

«Είχαμε αύξηση 100% των πρώτων υλών και της ενέργειας. Εμείς έχουμε το θετικό ότι παράγουμε οι ίδιοι τα πράγματα και κάναμε αύξηση μόνο 10% στο ψωμί. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης το αφήσαμε 50 λεπτά, όπως το είχαμε και πέρυσι. Μειώσαμε το κέρδος από εμάς για να κρατήσουμε τους πελάτες μας», σχολίασε ο Δημήτρης Χατζηιωαννίδης, ιδιοκτήτης αρτοποιείου μιλώντας στο MEGA.

«Οι πελάτες έχουν μειώσει τις αγορές τους, παίρνουν τα μισά από όσα έπαιρναν», πρόσθεσε ενώ για το κόστος της ενέργειας είπε ότι «με το ρεύμα είχαμε αύξηση γύρω στα 100%. Για τα αρτοποιεία η κιλοβατώρα ήταν φθηνότερη, οπότε ο τελευταίος λογαριασμός ήρθε λίγο χαμηλότερος από τον προηγούμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ