Φως για αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο μέσω άγονων γραμμών

aerodromio ioanninon kentriki eisodos

Φως για αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το Ηράκλειο έρχεται από το Υπουργείο Υποδομών μετά από  σχετική παρέμβαση που είχε κάνει ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης.

Ο κ. Καλογιάννης είχε φέρει το θέμα στη Βουλή ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργείο ώστε η αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το Ηράκλειο να ενταχθεί σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας και στη συνέχεια στις άγονες γραμμές που επιδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο.

Ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής, με έγγραφη απάντησή του, δηλώνει την πρόθεσή του να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες εκπόνησης της αναγκαίας μελέτης, η οποία θα συνοδεύει τον φάκελο του σχετικού αιτήματος στην Ευρ. Επιτροπή.

Αναλυτικότερα, στην απάντησή του ο Υπουργός αναφέρει:

«Για την ένταξη της αεροπορικής σύνδεσης Ιωάννινα-Ηράκλειο σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία υποβάλλεται ο φάκελος της επιβολής υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας σε τακτική αεροπορική γραμμή και της σχετικής διακήρυξης, συνοδευόμενος από στοιχειοθετημένη μελέτη σκοπιμότητας.

Για την εκπόνηση της εν λόγω υποστηρικτικής μελέτης απαιτούνται στοιχεία που θα αιτιολογούν πλήρως την αναγκαιότητα ένταξης νέας γραμμής σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας, όπως π.χ. γεωγραφικά, δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία των περιοχών που αφορά η προτεινόμενη αεροπορική σύνδεση, άλλα μεταφορικά μέσα που εξυπηρετούν τη σύνδεση αυτή, χρόνους και κόστη των υφισταμένων συγκοινωνιακών συνδέσεων (αεροπορικών, οδικών ή/και θαλάσσιων), υφιστάμενες αεροπορικές υποδομές των προς σύνδεση περιοχών κ.ά. Η διαδικασία εκπόνησης, υποβολής στην Κομισιόν, έγκρισης και δημοσίευσης σε διαγωνιστική διαδικασία απαιτεί περίπου ένα διάστημα 10 μηνών. Βασικός λόγος αυτής της καθυστέρησης είναι η γραφειοκρατία της διαδικασίας για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του Υπουργείου μας, είμαστε διατεθειμένοι να ζητήσουμε από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, που από 7 Ιανουαρίου τ.έ. είναι αρμόδια για τις υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, να έρθει σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι υπεύθυνη λειτουργίας των 2 αερολιμένων (Ιωαννίνων και Ηρακλείου), προκειμένου να εκπονηθεί η αναγκαία μελέτη σκοπιμότητας».

Ο Σταύρος Καλογιάννης ενημέρωσε τόσο την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, όσο και τον Αερολιμενάρχη Ιωαννίνων κ. Β. Μητσιμάρη, για τη θετική απάντηση του Υπουργού Μεταφορών και θα έχει νέα συνάντηση μαζί τους για τον συντονισμό του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ