Φορέας υπό διωγμό… Καρφιά και πέτρες ακινητοποίησαν τα οχήματα, συνεχείς οι επιθέσεις

FOREAS3Παγίδες με καρφιά είχαν τοποθετήσει άγνωστοι σε σημεία όπου περιπολεί ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού με αποτέλεσμα να καταφέρουν και να ακινητοποιήσουν το ένα όχημα… Δεν σταμάτησαν όμως εκεί… Στη συνέχεια επιτέθηκαν με πέτρες και έσπασαν τα παράθυρα από το δεύτερο υπηρεσιακό όχημα, ενώ ο Φορέας βρέθηκε αντιμέτωπος και με άλλους είδους επιθέσεις όταν… τόλμησε ν’ ασχοληθεί με τη ρύπανση στο χείμαρρο Αννίνου, στο Κομπότι, θέμα που είχε αποκαλύψει το Epiruspost.gr. (Δείτε τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες)

FOREAS1Είναι προφανές ότι με τις ενέργειες αυτές κάποιοι θέλουν να πλήξουν την επιχειρησιακή ικανότητα του Φορέα, το άγρυπνο μάτι του οποίου ενοχλεί πολλούς στην περιοχή.

Η ενόχληση άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα εμφανής και οι αντιδράσεις να πυκνώνουν από τη στιγμή που ο Φορέας ξεκίνησε τη διαδικασία κατασκευής παρατηρητηρίου στη περιοχή Λογαρούς. Κάτοικοι της περιοχής επικαλούνταν αρχικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας, ότι η κατασκευή αυτή καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον (τι ευφάνταστο επιχείρημα), ότι δήθεν αποτελεί το πρόσχημα για τη διάνοιξη δρόμου μέσα σε προστατευόμενη περιοχή, ενώ είναι γνωστό ότι ο Φορέας Διαχείρισης είναι αυτός που εγκαλείται από τις τοπικές αρχές διότι δε συναινεί σε τέτοιου είδους αιτήματα. Διατείνονται, επίσης, ότι ο Φορέας Διαχείρισης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που χρηματοδοτεί το έργο δεν πήραν άδεια από που αλλού άραγε αφού πρόκειται για τον πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου;;;

FOREAS2Προφανώς, εννοούν ότι θα έπρεπε να έχει τη σύμφωνη γνώμη και όλων εκείνων που τα συμφέροντά τους πλήττονται και αντιδρούν κάτω από το πέπλο της ανωνυμίας, υποκρύπτουν τους πραγματικούς λόγους αντίδρασης τους. Κυρίως, όμως, ενοχλούνται από την κατασκευή του παρατηρητηρίου σε καίρια θέση εντός του Εθνικού Πάρκου για επιστημονικούς σκοπούς για τους οποίους το χρειάζεται ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, γιατί θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως λαθραλιείας, λαθροθηρίας, λαθροϋλοτομίας, απόρριψης αποβλήτων, μπάζων και σκουπιδιών κι άλλων.

Έτσι άρχισαν να κλιμακώνονται οι αντιδράσεις.

Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 το υπηρεσιακό όχημα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού εκτελώντας την προγραμματισμένη περιπολία του στο ανατολικό ανάχωμα του ποταμού Λούρου, έπεσε πάνω σε καρφιά με αποτέλεσμα την πρόσκαιρη ακινητοποίησή του.

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012, η ενημέρωση από το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού των αρμόδιων τοπικών και περιφερειακών αρχών σχετικά με τη ρύπανση του Άννινου ποταμού και τις απαιτούμενες ενέργειες αποκατάστασής του, ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως κακοπροαίρετη παρέμβαση στο έργο τους και ζητήθηκε «να σταματήσει να το παίζει σωτήρας του Αμβρακικού».

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου 2012, άγνωστοι έσπασαν το παράθυρο του δεύτερου υπηρεσιακού οχήματος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, που βρισκόταν σταθμευμένο έξω από τα γραφεία του. Για το εν λόγω περιστατικό υποβλήθηκαν οι απαραίτητες μηνύσεις κατ’ αγνώστων και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας.

«Όλα τα περιστατικά μπορεί να οφείλονται σε μια ατυχή συγκυρία άσχετων μεταξύ τους γεγονότων, επειδή όμως οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις μπορεί και να μην είναι απλές συμπτώσεις, στο Φορέα Διαχείρισης θα προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε επόμενο «τυχαίο» περιστατικό.

Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι ανάλογα περιστατικά δεν μπορούν να αναστείλουν τον προγραμματισμό μας, απλώς δημιουργούν επιπλέον προσκόμματα και μικροκαθυστερήσεις στην υλοποίηση των δράσεων. Αντίθετα, αυτό που πλήττεται καίρια είναι το όραμα της αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, οι αρχέγονες αξίες και ο άρρηκτα συνδεδεμένος με το περιβάλλον πολιτισμός της Ηπείρου», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ