Φορέας Λίμνης: Σπάνιο κι ακίνδυνο φαινόμενο

kokkini limni

Αναλυτικά επιστημονικά δεδομένα για το «κόκκινο πέπλο» σε ορισμένα τμήματα στην επιφάνεια της λίμνης έδωσε στη δημοσιότητα ο Φορέας της Παμβώτιδας μετά την ολοκλήρωση της επιστημονικής έρευνας.

Το φαινόμενο εντοπίστηκε κυρίως κοντά στην Δραμπάτοβα και όπως προκύπτει είναι σπάνιο και εντελώς ακίνδυνο.

Τα δείγματα αναλύθηκαν στο Κέντρο Βιοτράπεζας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον Δρ. Μοριακό Βιολόγο Γιάννη Σαΐνη.

Όπως προέκυψε, πρόκειται για ένα είδος φύκου, μονοκύτταρου οργανισμού που όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές φωτοσυνθέτει χρησιμοποιώντας πράσινες χρωστικές, όπως η χλωροφύλλη. Γι αυτό το λόγο, όλη την προηγούμενη περίοδο δεν υπήρξε καμία ανησυχία. Το χρώμα της λίμνης ήταν πράσινο, φυσιολογικό δηλαδή για την εποχή.

Το συγκεκριμένο είδος όπως και άλλα κάτω από συνθήκες στρες (ένταση και διάρκεια ηλιακής ακτινοβολίας – φωτοπερίοδος, υψηλές θερμοκρασίες, μείωση της στάθμης του νερού που προοιωνίζει ξηρασία) αλλάζει συμπεριφορά. Αυτές είναι επίσης οι συνθήκες που καθορίζουν τον κύκλο ζωής αυτού του μονοκύτταρου οργανισμού που περνά σε τέσσερα διαφορετικά στάδια: ανάπτυξη φυτικών κυττάρων, εγκύστωση (encystment) -δημιουργία κυστικού περιβλήματος, ωρίμανση και βλάστηση.

Η ερυθρά χρωστική ασταξανθίνη που συσσωρεύεται, μια καροτενοειδής ξανθοφύλλη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση,η οποία έχει και εμπορική αξία, βοηθάει το φύκος να επιβιώσει κατά την περίοδο της ξηρασίας και άλλων στρεσογόνων παραγόντων. Με τη μορφή αυτή που ονομάζεται μορφή κύστης (cyst), το φύκος παραμένει ανενεργό για μήνες ή και χρόνια. Η προσαρμογή αυτή, η οποία πιθανολογείται να μην επηρεάζεται από τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών, έχει φωτοπροστατευτικό ρόλο για το είδος.Τα κεντρικά ευρισκόμενα δευτερεύοντα καροτενοειδή, κυρίως η ασταξανθίνη, διασκορπίζονται προς την περιφέρεια των κυττάρων του Haematococcuspluvialis υπό την επίδρασηφωτός και επιστρέφουν προς το κέντρο μετά τη διακοπή του φωτισμού.

Το φαινόμενο στη λίμνη μας είναι σχετικά σπάνιο αλλά όχι πρωτοφανές. Σε ρηχές λεκάνες περιμετρικά εμφανίζεται αρκετές χρονιές, πάντα τέτοια εποχή.

Το φύκος H. Pluvialis δεν είναι τοξικό. Κανένα στέλεχός του δεν έχει ενοχοποιηθεί ποτέ για τοξικότητα, και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ