Οι Έλληνες μεγιστάνες της φετινής λίστας Forbes

FORBESΟι “συνήθεις ύποπτοι” φιγουράρουν για ακόμα μια φορά στη λίστα Forbes για το 2014 που δημοσιοποιήθηκε τις τελευταίες ώρες. Γνωστά ονόματα όπως αυτό του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett ή του Αμερικανοεβραίου George Soros, του μεγιστάνα των νέων τεχνολογικών Bill Gates, του John Paulson ή του Carl Ichan και του Michael Bloomberg.

Κάποιοι άλλοι προτιμούν να μένουν στη σκιά, όπως ο Ταϊβανέζος Tsai Wan-Tsai – κολοσσός στη χρηματοοικονομική αγορά της χώρας του. Σύμφωνα με τη λίστα, σχεδόν τα δύο τρίτα των δισεκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητοι, το 13% ήταν οι τυχεροί που κληρονόμησαν ολόκληρες αυτοκρατορίες, ενώ το 21% απλώς έκαναν τις περιουσίες τους ακόμα μεγαλύτερες.

 

Στα καθ’ ημάς, ο Σπύρος Λάτσης, στην 506η θέση με περιουσία 3,2 δισ. δολαρίων, μόνιμος κάτοικος Γενεύης, δραστηριοποιείται ως γνωστόν στον κόσμο του εφοπλισμού, των πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) και του real estate (Lamda Development), ενώ μέχρι πρότινος ήταν βασικός μέτοχος της Eurobank.

Όπως αναφέρει το Forbes, ο 67χρονος Σπύρος Λάτσης είναι ο μοναδικός Έλληνας δισεκατομμυριούχος που εξακολουθεί να έχει σημαντικό μερίδιο στον εφοπλισμό, ωστόσο το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας του έχει κατευθυνθεί και σε άλλους τομείς. Είναι ο γιος του μεγιστάνα του εφοπλισμού, Γιάννη Λάτση και διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία από τον θάνατο του πατέρα του το 2003.

Η μεγαλύτερη θέση της οικογένειας Λάτση είναι σε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ελλάδας, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ είναι και βασικός μέτοχος στην EFG International, με έδρα τη Ζυρίχη. Ο Σπύρος Λάτσης έχει αποφοιτήσει από το London School of Economics.

Κι άλλοι Έλληνες συμπεριλαμβάνονται στην περίφημη λίστα με τους ισχυρούς του πλανήτη, καθώς ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ο Φιλίπ Νιάρχος μοιράζονται την 687η θέση με περιουσία 2,5 δισ. δολ. έκαστος.

Αριστοτέλης Μυστακίδης

Τα “χρυσά παιδιά” της Κύπρου
Λίγο πιο μακριά μας, στην Κύπρο συγκεκριμένα, τρεις άνδρες που συγκαταλέγονται στους πιο πλούσιους.

Στην 76η θέση βρίσκεται ο εφοπλιστής Τζον Φρέντρικσεν με 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Σίγουρα το όνομα δεν είναι και τόσο ελληνικό. Η αλήθεια είναι ότι ο εν λόγω εφοπλιστής παρέδωσε την νορβηγική του υπηκοότητα για να πάρει την κυπριακή. Στην Κύπρο έχει και την έδρα των περισσοτέρων εταιρειών που διαθέτει και ο λόγος φυσικά η ευνοϊκότερη για τους επιχειρηματίες φορολογία!

Από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αδελφοί Χατζηϊωάννου. Ο Στέλιος (EasyJet) βρίσκεται στην 520η θέση ενώ ο αδελφός του Πόλυς Βάσου Χατζηιωάννου που δραστηριοποιείται στον εφοπλισμό, είναι στην 988η θέση.

Οι 30 κορυφαίοι επενδυτές για το 2014

Σε ό,τι αφορά τους 30 πλουσιότερους επενδυτές του πλανήτη, σύμφωνα με τη λίστα Forbes 2014, βλέπουμε τους:
-Rupert Johnson της Franklin Resources με 6,2 δισ. δολ.
-Suleiman Kerimov, με 6,9 δισ. δολ.
-Eli Broad , επίσης 6,9 δισ.δολ.
-Graeme Hart με 7 δισ. δολ.
-Vincent Bollore , με 7,4 δισ. δολ.
-Charles Johnson , με 7,5 δισ. δολ.
-Tsai Wan-Tsai με 7,6 δισ. δολ.
-R. Budi Hartono επίσης 7,6 δισ. δολ.
-August von Finck με 8,3 δισ. δολ.
-Ludwig Merckle με 8,6 δισ. δολ.
-Thomas Peterffy με 8,8 δισ. δολ.
– Edward Johnson, III με 9,3 δισ. δολ.
-David Tepper της Appaloosa με 10 δισ. δολ.
– Stephen Schwarzman της Blackstone επίσης 10 δισ. δολ.
-Philip Anschutz με 10,4 δισ. δολ.
-Mikhail Prokhorov με 10,9 δισ. δολ.
-Andrew Beal επίσης με 10,9 δισ. δολ.
-Petr Kellner με 11 δισ. δολ.
-Steve Cohen της SAC Capital Advisors, επίσης με 11 δισ. δολ.
-James Simons της Renaissance Technologies Corp. με 12,5 δισ. δολ.
-John Paulson με 13,5 δισ. δολ.
-Ronald Perelman με 14 δισ. δολ.
-Luis Carlos Sarmiento με 14,2 δισ. δολ.
– Ray Dalio της Bridgewater Associates με 14,4 δισ. δολ.
-Joseph Safra με 16 δισ. δολ.
– Prince Alwaleed Bin Talal Alsaud με 20,4 δισ. δολ.
-George Soros με 23 δισ. δολ.
-Carl Icahn της Icahn Capital Management με 24,5 δισ. δολ.
-Michael Bloomberg με 33 δισ. δολ.
-Warren Buffett με 58,2 δισ. δολ.

Για την ιστορία, στην κορυφή της λίστας των δισεκατομμυριούχων κάθεται για ακόμα μια φορά ο Bill Gates με περιουσία που ανέρχεται σε 76 δισ. δολ. Σε όλο τον κόσμο υπάχουν 1.645 δισεκατομμυριούχοι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ